Pelet, drvo ili struja: Cijene lete u nebo, a građani se hvataju za glavu…

.

Dolazak hladnijih dana građanima donosi novu glavobolju. Cijene energenata su više za 100 posto u odnosu na prošlu godinu, pa su pred početak sezone dovedeni u dilemu – kako se i na šta ove zime grijati?

Da li se grijati na struju, drvo ili pelet, pitanje je na koje Bosanci i Hercegovci nemaju trenutno siguran odgovor. Sve je skupo, pa i preskupo u odnosu samo na prošlu godinu.

Cijene ogrjeva dostigle su vrhunac. Tona peleta prošle godine mogla se naći za 330 KM. U aprilu ove godine je koštala oko 480, već u maju cijena je povećana na više od 600 KM. Sada košta i više od 900, iako nam građani kažu da se s vremena na vrijeme ‘na crno’ može tona pronaći i za 550 maraka.

Cijena ogrjevnog drveta u metri je 120, mala paleta iscijepanih drva je 120, velika 240 maraka. Uz to ih je potrebno i ispilati i iscijepati. S obzirom na ipak nešto jeftinije cijene, ali i na dostupnost, veliki broj naših sugrađana sa peleta se odlučilo vratiti drvetu kao nešto jeftinijem i pouzdanijem energentu.

Ipak, sa druge strane, s obzirom na iznose plata i penzija, građani su s razlogom zabrinuti kako će prezimiti. U svoj svojoj muci ono što se u ‘narodu’ nije izgubilo jeste smisao za humor i onda kad je malo motiva za smijeh.