Pendeš i Singh: Mir i stabilnost su prioritet za sve

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i komandantica Nacionalne garde Maryland generalmajorica Linda Singh koja boravi u posjeti BiH, iskazale su opredijeljenost nastavka saradnje ove dvije institucije u različitim oblastima uključujući i kibernetičke izazove.

 Tokom susreta delegacija Ministarstva odbrane i Nacionalne garde razgovarale su i o saradnji u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), programa vojska-vojsci te je ministrica Pendeš ocijenila da bi nastavak saradnje koristio osposobljavanju pripadnika Oružanih snaga BiH za trenutne i buduće misije. 

Ukazala je na potrebu što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) kako bi se otpočelo sa implementacijom dokumenta "Pregled odbrane" čiji je sastavni dio i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH. 

"Mir, sigurnost, stabilnost i ulaganja u BiH su prioritet za sve. Predlažem da se saradnja nastavi u pravcu civilno-civilne saradnje, što bi dodatno osnažilo partnerstvo između BiH i države Maryland, a javnost u BiH bi još više i značajnije prepoznala važnost ovog partnerstva", dodala je. 

Mišljenja je da saradnja u narednom periodu može biti na nivou akademskih zajednica, odnosno sa univerzitetima u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla) gdje su i sjedišta kliničkih centara. 

Generalica Singh je iskazala punu podršku programu realizacije planiranih aktivnosti za 2019. godinu, a koje se tiču obuke, razmjene iskustava i zajedničkih vježbovnih aktivnosti. 

I ona se složila s Pendeš da se saradnja treba usmjeriti u oblast civilno-civilnog partnerstva, napominjući da je plan da se u oblasti kibernetičkog izazova naprave određeni pomaci, te da BiH u tom smislu ima značajnu ulogu kada je u pitanju regionalni pristup ovoj problematici. 

Savezna država Sjedinjenih Američkih Država Maryland 15 godina je partner BiH, a saradnja BiH i SAD-a kroz Program M2M (Military to Military/Vojska - Vojsci) realizira se u cilju povećanja interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje. 

Također, ovaj program osmišljen je i s ciljem pružanja pomoći i podrške demokratskim institucijama i državnim organima BiH te iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju da se partnerstvo dviju država proteklih godina, uprkos brojnim izazovima na globalnoj svjetskoj sceni, nije smanjilo.