Pendeš: Nisam zabranila angažovanje jedinice za odavanje počasti OSBiH za Dan državnosti

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da nije tačno da je zabranila angažman jedinice Oružanih snaga BiH za odavanje počasti, već da je ta jedinica bila prisutna na obilježavanju 25. novembra u Bobovcu, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH.

"Počasna jedinica Oružanih snaga nije 25. novembra bila angažovana na Bobovcu, nego je angažovana jedinica za odavanje počasti, a to je velika razlika. Drugo, u tom procesu odobravanja Predsjedništvo BiH nema nadležnost, a ja sam kao ministrica odbrane u skladu sa Zakonom o odbrani i pravilnikom kojim su definisane počasti, uradila sve i angažman te jedinice i vojnog orkestra u potpunosti je u skladu sa zakonom", rekla je Pendeš na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da u Oružanim snagama BiH postoje tri puka koja vode računa o tradiciji vojski iz kojih su nastali, kao i da sve ono što nije u planu pukova jeste definisano pravilnikom koji definiše počasti, tako da se zna da mjesec prije održavanja bilo koje aktivnosti neka organizacija ima pravo da u skladu sa tim pravilnikom od Ministarstva odbrane traži angažman Oružanih snaga BiH ili nekog njegovog dijela, u skladu sa zakonom.

"To što su neki 'dušebrižnici' iz Ministarstva odbrane prvo poslali informaciju da sam ja to zabranila, nije tačno, jer njima je uvijek potrebno da oko Dana Oružanih snaga BiH naprave takvu atmosferu koja ne doprinosi značaju tog dana", navela je Pendeš.

Pendeš je komentarisala i probleme s ishranom pripadnika OSBiH, odnosno upotrebnom konzervi koje su sadržavale svinjetinu. Tvrdi da je isporuka konzerviranih mesnih proizvoda prekinuta. 

"Početkom novembra sam izdala nalog da se slučaj ispita i utvrđeno je da se u konzervama u kojima je trebalo biti goveđe meso bilo i svinjetine. Isporuka je odmah prekinuta i radimo na utvrđivanju odgovornosti za ovaj propust. Na deklaraciji konzervi nije bilo navedeno da u njima ima svinjetine, sastav je odgovarao uslovima nabavke. Ugovor s dobavljačem će biti prekinut i tražit ćemo odštetu", kazala je Pendeš.