Pentagon sprema sve opcije za Sjevernu Koreju

Home

Pentagon sprema sve opcije za Sjevernu Koreju


Pentagon će predstaviti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu sve opcije kojima može riješiti problem sa Sjevernom Korejom ukoliko ona nastavi s provokacijama, izjavio je glasnogovornik Pentagona Robert Manning, dok neimenovani zvaničnik tvrdi da Washington ne želi smjenu režima u Sjevernoj Koreji.

"Ukoliko Sjeverna Koreja ne prestane s provokacijama, mi ćemo se pobrinuti da pružimo opcije predsjedniku, kako bi riješio problem s Pjongjangom", rekao je Manning, prenosi Reuters.

Pentagon je to saopćio nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho rekao da je Trump "objavio rat" njegovoj zemlji i da Pjongjang zadržava pravo da preduzme kontramjere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u zračnom prostoru Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

Trumpova administracija ne zastupa smjenu režima u Sjevernoj Koreji, javila je američka novinska agencija AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika.

Razmijenjene i lične uvrede

Američki predsjednik je ranije izjavio da korejski lider Kim Jong-un "neće još zadugo biti tu".

Visoki američki zvaničnik je nakon toga rekao da američka politika nije smjena režima.

On je kazao da nije ovlašten govoriti i dao je izjavu pod uvjetom anonimnosti, prenosi Fena.

Rat riječima između SAD-a i Sjeverne Koreje je eskalirao proteklih dana, pri čemu su razmijenjene i lične uvrede lidera i prijetnje, prenosi AP.

Izvor: Agencije

Topic
Objavio: Tue, 26/09/2017 - 07:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top