Penzioner s vitiligom plete lutke za djecu s istim stanjem kože

.
Brazilac Joao Stanganelli Junior je čovjek koji plete lutke s "vitiligom" za djecu koja također imaju ovaj poremećaj kože.

 

 

Naime, ovaj 68-godišnjak, koji i sam ima vitiligo, odlučio je plesti lutke s istim stanjem kako bi se djeca koja imaju ovaj autoimuni poremećaj osjećala bolje.

Inače, vitiligo je stanje depigmentacije kože, koji nastaje kao rezultat gubitka melanocita iz kože. Između 0,5 i jedan posto svjetske populacije živi s vitiligom.

"Osjećam se blagoslovljeno zbog prilike da donesem malo ohrabrenja ljudima. Reakcije ljudi su uvijek pozitivne. Sretan sam. Djeca vole lutke i osjećaju se predstavljenima", poručio je ranije za medije.

 

Pletenje je jedan od njegovih hobija jer je zbog zdravstvenih problema 2018. godine morao napustiti svoj stalni posao u prehrambenoj industriji i tako se posvetio svom hobiju. Pored pletenja, hobi mu je i pecanje.

U početku je pleo razne ukrase i životinje, a kada je usavršio zanat odlučio je raditi lutkice. S vremenom je ovo postao poseban projekt jer je osim lutkica s vitiligom, počeo praviti i lutkice s nekim drugim nedostacima pa je tako znao napraviti i lutkice koje sjede u kolicima, lutkice s alopecijom te slušnim aparatima.