Pet miliona KM za ambasade BiH bez rezultata

Za diplomatsko-konzularna predstavništva BiH obezbijeđeno je oko pet miliona KM za obnovu objekata koje koriste domaće diplomate u svijetu, a dio stručne javnosti i zvaničnika upozorava da je stanje u diplomatiji daleko od dobrog.

BiH ima 56 DKP, odnosno 44 ambasade, šest generalnih konzulata i šest misija pri međunarodnim organizacijama, piše “Glas Srpske”.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamneta BiH Lazar Prodanović ocijenio je da je situacija u diplomatiji BiH gora nego krajem prošle godine kada je parlament BiH ocijenio da je loša.

Prodanović kaže da imidž BiH nije popravljen, a loši rezultati i afere samo su dio onoga što je obilježilo rad diplomatske mreže u ovom mandatu.

“Ponovo je u nebrojeno slučajeva do izražaja došla nemoć diplomatije, nemamo zakon o spoljnim poslovima i o čemu tu možemo da pričamo osim o silnim putovanjima ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka od kojih BiH nije ostvarila korist”, rekao je Prodanović za “Glas Srpske”.

Delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Mario Karamatić ocijenio je da je spoljnopolitički rejting BiH ravan nuli.