Turska policija identifikovala pet osoba povezanih s ubistvom novinara Jamala Khashoggija

Turska policija je identifikovala pet osumnjičenih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, a četiri uhapšene osobe su povezane s princom Muhammadom bin Salmanom, objavio je Daily Sabah, pozivajući se na izvještaje američkih medija.

Jedan od osumnjičenih je Maher Abdulaziz Mutreb, koji, kako navodi Sabah, ima bliske veze sa saudijskim princom. Mutreb je s princom fotografisan u Madridu i Parizu, te tokom posjete SAD-u i Velikoj Britaniji. 

Drugi osumnjičeni je Abdualziz Mohammed al-Hawsawi, navodno član osiguranja princa. Thaar Ghaleb al-Barbi, visokopozicionirani kraljevski stražar koji je zbog svojih sposobnosti dobio promaknuće u kasarnu u Jeddahu, treći je osumnjičenik. 

Četvrti osumnjičeni je Muhammad Saad Alzahrani koji je putovao s pasošem na ime drugog člana osiguranja kraljevske porodice. Osim toga, na snimcima je Alzahrani prikazan s oznakom na kojoj piše drugo ime. 

Posljednji u nizu osumnjičenih je doktor Salah al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze na Odjeću za opću sigurnost u Saudijskoj Arabiji. On je bio dio ekspedicije koja je putovala u Istanbul i navodno je isjekao Khashoggijevo tijelo. 

New York Times je objavio da su turske vlasti identifikovale najmanje devet od 15 osumnjičenih koji su povezani sa saudijskim vojnim, vladinim ili sigurnosnim službama. U izvještaju se navodi da su osumnjičeni putovali avionom privatne aviokompanije koja je direktno povezana s princem i ministarstvom unutrašnjih poslova. Turski dužnosnik za NY Times je kazao da je Khashoggi drogiran, ubijen i da je njegovo tijelo iskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Mediji su ranije objavili da postoje uznemirujući snimci ubistva kolumniste Washington Posta. 

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je objavio da je imao telefonski razgovor s princem i da je Muhammad bin Salman negirao bilo kakva saznanja o dešavanjima u saudijskom konzulatu.