Peti dan zaredom protesti u Srbiji: Broj građana mnogo manji

das
U centru Beograda i večeras se, petu večer zaredom, građani okupljaju na protestu.

Građani su se okupili i u drugim gradovima u Srbiji. Situacija je za sada mirna.


Plato ispred Narodne Skupštine počeo je značajnije da se popunjava posle 20 sati. Prisutne su različite grupacije sa različitim zahtjevima.

Ono što je zajedničko svima je da su nezadovoljni aktuelnom vlašću i da traže ostavke. Za sada sve protiče mirno.

Nema isturenih snaga policije, ali je nekoliko jedinica opremljenih opremom za razbijanje demonstracija iza Skupštine. Tu je i konjička jedinica.

U Kruševcu su se demonstranti odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža u centru grada, kod spomenika Kosovskim junacima.


Građani su se okupili i u Novom Sadu. Krenuli su u protestnu šetnju i blokirali su most Duga na petnaestak minuta.

U Čačku je na protestu postavljena kutija za skupljanje pomoći za bolnicu u tom gradu.  Grupa ljudi okupila se i u centru Leskovca.

Inače, sinoćno okupljanje u Beogradu pretvorilo se u nerede kada je grupa demonstranata ispred Skupštine Srbije bacala kamenice, baklje i petarde. Policija ih je nekoliko puta potiskivala.

Prvi protest održan je u utorak uvečer nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i najave uvođenja policijskog sata u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.

Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u srijedu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata.
 
Za razliku od nereda u utorak i srijedu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata.