Petlja Šićki Brod deblokirana, borci se razišli

Demobilisani borci Armije Republike BiH danas su u petnaestominutnoj blokadi držali saobraćaj na petlji Šićki Brod kod Tuzle.

- Bilo je ovo naše posljednje upozorenje vladajućoj garnituri i znak da smo živi te da se nismo prepali. Naši zahtjevi su dobro poznati, a ogledaju se kroz jedinstveni borački registar, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i boračkom dodatku. Mi od tih zahtjeva nećemo odustati – kaže Emir Sofić, ratni oficir Armije RBiH iz Srebrenika.

Demobilisani borci tuzlanskog kraja nisu željeli da saobraćaj bude blokiran duže od 15 minuta zbog građana i privrednika.

- Zbog njih se nismo odlučili za radikalnije korake. No, vlast koja se vadi na zaštitu ličnih podataka mora znati kako smo mi iznijeli rat i da znamo po imenu i prezimenu ko je gdje bio. Bio sam u Boračko-invalidskoj zaštiti Srebrenik nakon što je ministar Bukvarević objavio registar za Tuzlanski kanton i tamo mi je rečeno kako za šest mjeseci treba sjesti neka komisija, a tek za dvije godine će biti prezentiran spisak – kaže Sofić.

Za 15. april u Srebreniku je zakazana proslava Dana Armije RBiH, a od Parlamenta FBiH ovisit će daljnji koraci demobilisanih boraca.

- U Srebreniku će Dan Armije RBiH proslaviti borci, a ne podrumaši i kravataši, kao prethodnih godina – govori Sofić.

Poslije petnaestominutne blokade saobraćaja demobilisani borci su napustili petlju Šićki Brod i vratili se kućama.