Pettigrew: Inzkova odluka historijska i neophodan korak ka pravdi i pomirenju

david
Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew izrazio je zahvalnost visokom predstavniku Valentinu Inzkuna odluci o sankcionisanja poricanje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

 

On je to uradio u ime grupe Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH",

Pettigrew u pismu upućenom Inzku konstatira da je ova odluka visokog predstavnika rezultat na kraju ipak neizbježnog zaključka da je došlo do eskalacije veličanja ratnih zločinaca, osporavanja konačnih i obavezujućih presuda međunarodnih sudova te je tu materiju potrebno urediti zakonskim rješenjima.

"Naša radna grupa za BiH pozdravlja vašu odluku o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kako bi se kaznilo poricanje genocida i drugih ratnih zločina, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Vaša odluka bit će neophodan korak ka restorativnoj pravdi i pomirenju, jer će pružiti konkretnu akciju koja sprečava ponavljanje zločina i zaštitit će preživjele od ponovne traumatizacije izazvane užasnom praksom poricanja i veličanja", ističe profesor Pettigrew.

Izražava zahvalnost što je, u pogledu donošenja ove odluke, zaštita preživjelih od daljnjih psiholoških trauma bila jedan od prioriteta. Smatra da su izmjene i dopune Krivičnog zakona poboljšane u odnosu na raniji nacrte u pogledu preciziranja primjera veličanja osuđenih ratnih zločinaca koji bi bili zabranjeni.

"Prethodno smo sugerirali da će 'trebati više od zakona', i zato smo predložili i uspostavljanje građanske komisije, uključujući predstavnike iz dijaspore, kako bi se olakšala javna rasprava i svijest. Takva komisija podržala bi zakon i dala presudan doprinos transformiranju kulture sjećanja. Ako vi ili vaš nasljednik želite razgovarati o ovoj ideji, spremni smo pomoći na bilo koji način", poručio je Pettigrew u pismu.

Izvor: