Pilav: Vratit ćemo otjerane doktore na KCUS, nećemo više štedjeti na hirurškim materijalima

,

Nakon što je Sebija Izetbegović smijenjenja sa pozicije generalne direktorice Kliničko-univerzitetskog centra u Sarajevu (KCUS), na njeno mjesto imenovan je primarius Alen Pilav dr. sc. med., specijalista opšte hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije.

Prim. dr. Alen Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu.

Vrhunski je hirurg koji je u svakodnevnu torakohiruršku praksu uveo niz novih procedura. Iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo u medicini i radu s pacijentima te ogroman broj uspješnih operacija, koje spadaju u kategoriju najtežih zahvata.

Također je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Sarajevskog kantona, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant. Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobivanje organa neophodnih za nastavak života.

U razgovoru za Radiosarajevo, Prim. dr. Alen Pilav govorio je o stanju koje je zatekao na KCUS-u nakon odlaska Sebije Izetbegović, kakve građani mogu promjene očekivati njegovim imenovanjem, šta smatra najvećim nedostatkom, povratku doktora na KCUS koji su otišli, novom ugovoru koji je dobila bivša generalna direktorica KCUS-a…Izdvojit ćemo najzanimljivije dijelove, a čitav razgovor možete pročitati na portalu Radiosarajevo.

Najavili ste da ćete vratiti „otjerane doktore“. Imate li s nekima od doktora već kontakte?

“Nekoliko stotina doktora je napustilo KCUS zadnjih par godina. Trenutno nam nedostaje preko 200 specijalista po važećoj sistematizaciji. Kadar nisu zapošljavali zbog neopravdanih razloga, tako da ćemo vrlo brzo raspisati konkurs za specijaliste te u skladu sa zakonom pokušati vratiti nedostajući kadar. Različiti su razlozi zbog kojih su ljekari napuštali KCUS, ali nije tajna da su neki od njih otišli zbog neslaganja ili nezadovoljstva tadašnjom upravom. Naravno i doktori koji su otišli su dobrodošli, ukoliko ima potrebe za tim kadrovima. Ali, ne možemo vratiti sve doktore koje su otišli. Moram naglasiti da su na KCUS-u ostali brojni kvalitetni i stručni doktori i ovim putem im se svima zahvaljujem što su u ovako kadrovski devastiranom KCUS-u iznijeli veliki teret liječenja pacijenata”, kaže prim. dr. Alen Pilav.

Da li imate uvida u finansijsku situaciju, šta nam možete o tome kazati?

“Štednje u zdravstvu se ne rade na način da se, na primjer, kupuje najjeftiniji hirurški konac ili najjeftiniji hirurški materijal. Štednje u zdravstvu se ne rade na način da se smanjuje količina kupljenih lijekova, pa pacijenti na prijemu dobiju spisak šta nema na klinici i šta moraju donijeti sa sobom. Štednje u zdravstvu se ne rade na način da se ne rade visokosfisticirane dijagnostičke usluge ili hirurške procedure, pa pacijenti moraju da idu na dijagnostiku ili liječenje u druge ustanove iz izvan granica naše zemlje, a da se višak novca ostavlja na računima.

KCUS nije privatna kompanija, kojoj je profit osnovni cilj. Mi smo javnozdravstvena ustanova čiji je osnovni cilj liječenje građana, koji za to mjesečno izdvajaju značajna sredstva. Mi nemamo pravo da uskratimo bilo koji vid usluge građanima, da bismo se pohvalili uštedama, dok pacijenti moraju donositi lijekove i druge potrepštine sa sobom u bolnicu.

Izvještaji koje sam do sada dobio pokazuju da trenutna finansijska situacija nije loša, ali novac koji je godinama stajao neutrošen na računima KCUS-a je blokiran sanacionim planom, koji nije najadekvatniji. U ova sredstva se računaju i sredstva od Vlade FBiH, koji je dobijen na osnovu Zakona o sanaciji kliničkih centara i bolnica u FBIH”, govori prim. dr. Alen Pilav.

Kako ste i najavili Sebija Izetbegović je prihvatila ponuđenu novu poziciju. Koji je Vaš komentar?

“Ugovor koji je ponuđen dr. Izetbegović nije ničiji ustupak bivšoj generalnoj direktorici, već je to bila obaveza uprave u skladu s pravnim odredbama i Odlukom Upravnog odbora KCUS-a o njenom razrješenju. Prema važećim propisima, KCUS je bio dužan da joj ponudi ugovor o radu na neodređeno vrijeme na poslovima koji odgovaraju njenom stepenu stručne spreme i obrazovanju koje posjeduje. Dr. Izetbegović je potpisala ponuđeni ugovor i nastavit će raditi na KCUS-u, kao ginekolog na Klinici za ginekologiju, jer za to ima potrebnu stručnu spremu i obrazovanje”, kaže Pilav