Pitka voda za 2.000 stanovnika u Gašnici i Orahovi

voda
Riječ je o kapitalnom projektu, u koji je Češka razvojna agencija uložila 1, 5 miliona maraka

Ivana Hlavsova, ambasadorica Republike Češke u BiH, s gradonačelnikom Bosanske Gradiške Zoranom Adžićem svečano je u upotrebu pustila novoizgrađeni vodovod u Gašnici i Orahovi, rubnim naseljima na sjeverozapadu gradskog područja. Radovi su počeli prije šest mjeseci, a radi se o kapitalnom projektu, u koji je Češka razvojna agencija uložila 1,5 miliona maraka.

Ulaganje sredstava

Na ime imovinskopravnih odnosa i za tehničku dokumentaciju iz gradskog budžeta izdvojeno je 170 hiljada maraka.

- Svake godine Češka u projekte u BiH uloži četiri miliona eura. U ovaj projekt vodosnabdijevanja uložili smo 1,5 miliona KM. Ovo je jedan od većih projekata koje smo finansirali. Posao je odrađen za šest mjeseci, čak prije termina. Imali smo odlične izvođače radova i odličnu saradnju s lokalnim vlastima - rekla je Hlavsova.

Gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić zahvalio je Republici Češkoj, Češkoj razvojnoj agenciji, firmi „Elkot“ iz Brna i domaćem izvođaču radova „Građ – Promet“ iz Doboja.

Veliki značaj

- Uz pomoć prijatelja iz Češke, riješili smo problem vodosnabdijevanja star decenijama. Pokazali smo da se znamo dobro organizirati i da smo proaktivni. Ovaj projekt je samoodrživ. Voda će značiti mnogo za više od 2.000 stanovnika i privrednike ovoga kraja, - rekao je Adžić.

Muris Hevešević, predsjednik MZ Orahova, rekao je da će vodovod značiti mnogo za 735 domaćinstava ovog velikog naselja. Orahova je do sada koristila tehničku vodu iz Draksenića.

- Mi smo imali izgrađen vlastiti vodovod, ali smo imali lošu vodu. Dobivali smo je s druge strane, iz fabrike za hemijsku preradu kukuruza. Ovaj novi vodovod, koji nas povezuje s gradom, od životnog je značaja za nas Orahovce - rekao je Hevešević.

Ovim vodovodom će gazdovati JKP „Vodovod“ iz Bosanske Gradiške.

U znak zahvalnosti, Adžić je uručio zahvalnicu i poklone ambasadorici njenim saradnicima i izvođačima radova, a poklone su im uručili i susretljivi Orahovci.