Duraković: Dodjelom plakete Dodiku nastavljeno ponižavanje Bošnjaka

Lokalne vlasti u Srebrenici jučer su dodijelile plaketu "Zlatni grb Srebrenice" Miloradu Dodiku, predsjedniku manjeg bh. entiteta. 

Mnogi su ovaj potez okarakterizirali kao novi pokušaj ponižavanja Bošnjaka u ovom gradu.

Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik općine Srebrenica, je za Avaz.ba kazao kako je ovo nastavak politike ponižavanja Bošnjaka u Srebrenici.

- Znamo mi dobro ko je Milorad Dodik. Međutim, činjenica je da Bošnjaci, otkad participiraju u vlasti, nikada nisu donijeli jednonacionalnu odluku. To je poruka kakvu su budućnost Srebrenice  gradili Bošnjaci u političkom smislu, a kakvu sada vode oni koji dolaze iz SNSD-a - kazao nam je Duraković.

Istaknuo je da ga ljuti i nedostatak reakcije iz međunarodne zajednice na ovo jednoglasno preglasavanje.

- Srebrenica je prepuštena onima koji jasno negiraju dokazani genocid. Bošnjaci će se nakon ovog morati navići na ovakve stvari ili jednostavno napustiti ove prostore, i to je cilj lokalnih političara - naglašava Duraković.

Precizirao je da se ova plaketa trebala dodijeliti osobama koje su doprinijele razvoju i promoviranju Srebrenice.

- Milorad Dodik ništa nije uradio u Srebrenici, bar u periodu otkako je načelnik Mladen Grujičić. Svojevremeno je pompezno navraćao i pokazivao političke mišiće. Jučer ni djeca nisu mogla izaći vani, koliko je bilo policajaca na ulicama - ističe Duraković.

Na kraju se osvrnuo i na dolazak Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije u Srebrenicu.

- Mislim da je to poruka Aleksandra Vučića, da ne želi biti dijelom Dodikove harange u Srebrenici, nego je poslao Vulina, koji je po političkom opredjeljenju, sličan Dodiku - zaključuje Duraković.