Planira se gradnja objekta u Novom Sarajevu: Novih 777 stanova za 2.500 ljudi

Osim prostora na kojem se nalazio 'Strojorad', Općina Novo Sarajevo planira prenamijeniti prostor nazvan 'Milkos' u pofalićkoj ulici Humska. Namjera je da se napravi veliki stambeno-poslovni kompleks imena Green City.

U cilju izgradnje ovog kompleksa, već je pripremljen Nacrt Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta. Veličina objekta koji bi se napravio je potencijalni problem.

Image

Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine tvrdi da će se u njemu nalaziti 777 stanova u kojima može živjeti od 2.100 do 2.500 stanovnika. Kako su naveli, maksimalno bi bilo 15 spratova čija je visina 50 metara. Prethodno navedeno smatraju problemom jer:

"Podsjećamo da je prema podacima Prostornog plana Kantona Sarajevo, najgušće naseljena općina Novo Sarajevo sa 8.369,6 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je oko 24 puta više od prosječne gustine stanovanja u Kantonu Sarajevo. Također ističemo i činjenicu da budući razvoj stanovanja ne podrazumijeva prostorno širenje, nego razvoj u smislu podizanja kvaliteta stanovanja u svim segmentima i to kako zatečenog stambenog fonda, tako i pojedinih naselja u cjelini."

Javna rasprava o ovom urbanističkom projektu će biti održana sutra, 7. augusta u Mjesnoj zajednici Pofalići 1 - ulica Humska 18. Početak javne rasprave je zakazan za 17 sati.

Image

Sredinom prošlog mjeseca u Mjesnoj zajednici Grbavica II je održana javna rasprava o Nacrtu odluke urbanističkog projekta za prostor 'Strojorada'. Većina prisutnih građana je poručila da ne želi izgradnju stambeno-poslovne zgrade visine do 22 sprata u blizni sarajevskog Vilsonovog šetališta.

Javna rasprava o Strojoradu: U blizini Vilsonovog zgrada od 22 sprata? 

Krajem prošlog mjeseca, Općinsko Vijeće Centar Sarajevo je usvojilo regulacioni plan za Park 'Prof. dr. Nijaz Duraković' poznatiji hao Hastahana. Ova odluka je izazvala veliko negodovanje dijela građana koji su naglasili da će učiniti sve u cilju da spriječe njegovu realizaciju.

Profesorica arhitekture Vesna Pašić Hercegovac: Tražit ćemo referendum o Hastahani 

'Strojorad' i Hastahana nisu jedini dijelovi Sarajeva koje lokalne vlasti žele mijenjati, a koji su izazvali brojne reakcije. Ista stvar je sa Kvadrantom B na Marijin-Dvoru gdje je plan izgradnja nebodera iznad podzemne koncertne dvorane čija bi visina bila jednaka visini Sarajevo City Centera.