Platforma za progres slavi snagu žene!

8.marta tradicionalno obilježavamo Međunarodni dan žena kada žene širom svijeta slave svoje političke, socijalne i ekonomske uspjehe. Na ovaj dan se također prisjećamo ženskih pobuna i njihove ustrajnosti u ostvarivanju svojih prava i podsjećamo da u toj borbi za bolji položaj ne trebaju stati.

U Bosni i Hercegovini ekonomska, politička i društvena dostignuća ženskog spola doživjela su svoj napredak poslije Drugog svjetskog rata, ali se i danas, iako je situacija znatno bolja, susrećemo sa problemom diskriminacije i ravnopravnosti u skoro svim segmentima društvenog života.

Platforma za progres povodom Međunarodnog dana žena organizovala je neformalno druženje u Sarajevu na kojem se govorilo o trenutnoj situaciji u državi, ravnopravnosti žena i njihovom položaju, ali i o sve većem pristupanju žena u aktivni politički angažman u Platformi.

Dan žena, 8. mart je nastao kao znak sjećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Obilježavanje Međunarodnog dana žena poteklo je u 20. stoljeću. Ustanovljen je 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji održanoj  u Kopenhagenu, na inicijativu njemačke socijalistice Clare Zetkin, da se uvede dan vječnog sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena,  koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Danas, naročito na prostoru Bosne i Hercegovine političko značenje se vremenom izgubilo, te Dan žena više nije praznik socijalne pravde i jednakih šansi za muškarce i žene, već je reduciran na praznik masovne potrošnje i površne jednokratne pažnje ženi. Žene današnjice treba ohrabriti, osnažiti i podržati  da istraju u borbi za ostvarenje jednakih prava i uslova u političkom, poslovnom pa i svakodnevnom životu.“, istakla je V.D. potpredsjednice Platforme za progres, mr. Elida Osmanović.

Ovom prilikom svim iskrama, simpatizerkama, ali i svim damama Bosne i Hercegovine želimo čestitati Međunarodni dan žena, sa željom da nastave doprinositi zajednici koja ih treba i da ostanu uporne u donošenju odluka i ostvarivanju ciljeva. Platforma za progres će uraditi sve da se ciljevi žena ostvare u interesu cijelog društva.

Upravo na Međunarodni dan žena, ukazujući na važnost žene u društvu, Platforma će predstaviti svoj novi logotip.