Plenković i Radman pred Vijećem za vanjske poslove EU nameću stav HDZ-a o odgađanju izbora

sadf

- Vijeće za vanjske poslove EU diskutovat će o Zapadnom Balkanu na sastanku u ponedjeljak pod tekućim poslovima saznaje Novinska agencija Patria. Prema našim informacijama diskusiju su tražile Austrija, Mađarska, Češka i Slovenija. 

Podsjećamo za 16. 05 ove godine planirano je da Vijeće za vanjske poslove EU održi raspravu o Zapadnom Balkanu kao posebnoj tački na dnevnom redu Vijeća. 

Šta je razlog prijevremenoj raspravi o Zapadnom Balkanu nije poznato ali se pretpostavlja da će se ticati ruskog utjecaja u regionu ili razmatranja kandidatskog statusa i političkog približavanja regiona ka EU.

Međutim, kako iz diplomatskih izvora saznaje Patria ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, po naputku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, u okviru diskusije koja će se održati u ponedjeljak, pokušati će da nametne stavove HDZ-a BiH o potrebi odgađanja općih izbora u BiH.

Takav pokušaj dolazi nakon što su propali razgovori o izmjenama izbornog zakona BiH, kao i iniciranje novih.

Očajnički pokušaji Plenkovića i Grlić Radmana da nametnu HDZ-ove stavove o potrebi odgađanja izbora korespondiraju sa aktuelnim blokadama od strane iste stranke kada je riječ o usvajanju budžeta institucija BiH.