Plenković nagovijestio popuštanje mjera od 1. februara- očekuje se i otvaranje granice za BiH

plenki
Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je na sjednici Vlade ocijenio da se nastavlja silazni trend u pandemiji koronavirusa u ovoj zamlji.

 

 

“Hrvatska je u posljednjih sedam dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva, a 14-dnevna incidencija pala je na 258 na 100.000 stanovnika, što je dvaput manje nego prije tri sedmice. Sad smo na nivou kojeg smo imali sredinom oktobra''- potcrtao je Plenković, te rekao da gradjani i dalje trebaju biti vrlo oprezni.

Istakao je važnim da nije bilo lockdowna i policijskog sata i da je zadržana radna aktivnost i zato, “ako se ovakav trend nastavi, tokom vikenda ćemo imati sastanak sa kriznim štabom da vidimo šta bi mogli učiniti s mjerama od 1. februara'', najavio je premijer R Hrvatske.

Ono što je posebno važno i što bi u svakim razgovorima štaba trebala biti tema je i otvaranje i procedure na granicama. Posebno sa susjednim zemljama. A s obzirom da BiH ima duplo manje novozaraženih od Hrvatske, bilo bi sasvim prirodno i očekivano da na toj sjednici štaba donesu odluku i o otvaranju granice za putnike iz BiH.

Nadamo se da će se to i desiti, jer su argumenti i dobre brojke na strani BiH.