Plenković rekao kako Hrvatska podržava BiH više nego bilo ko drugi, pa se usprotivio Palmerovom prijedlogu o brisanju etničkih prefiksa

asd
Banalizacija, simplifikacija Dejtonskog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, kaže Plenković

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, komentarisao je danas izjave američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH, Matthewa Palmera.

Palmer je, podsjećamo, predložio uklanjanje etničkih prefiksa kod izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Hrvatski premijer nije oduševljen takvim prijedlog, kazavši kako je tu riječ o banaliziranju Dejtonskog sporazuma.

- Banalizacija, simplifikacija Dejtonskog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, rekao je Plenković, konstatujući kako Palmer traži kompromise.

Plenković ističe kako sastanci hrvatskih zvaničnika sa Bakirom Izetbegovićem, i ranije Huseinom ef. Kavazovićem, predstavljaju pokušaj Hrvatske da podigne intenzitet razgovora i razumijevanja Bosne i Hercegovine.

Kaže kako se Hrvatska zalaže za funkcionalnu i stabilnu BiH koja ide ka EU.

- Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i odvjetnik BiH, više nego bilo ko drugi, zaključio je on.