Pljušte krivične prijave u Bihaću

Na svjetlo dana izlaze marifetluci članova Vlade, koji na sjednicu nisu ni htjeli zvati one kolege koje bi podržale izbor Muje Koričića za komesara.

Kada su početkom jula Vlada USK-a i ministar MUP-a Anel Ramić podnijeli Kantonalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Nezavisnog policijskog odbora, ispostaviće se neosnovanu, sa sigurnošću su se mogle očekivati kontraprijave od oštećene strane.

Zloupotreba položaja

Tako je prvorangirani kandidat za policijskog komesara Mujo Koričić podnio krivičnu prijavu protiv Bekire Arapović, šefice kabineta ministra MUP-a, zbog akta koji je prethodno uputila Vladi, a prilikom čega je izašla iz okvira svojih ovlaštenja. Tako bar smatra Koričić, koji je u to vrijeme bio na bolovanju i u postupku reizbora za komesara, te tvrdi da je oklevetan kako bi se aktom stekao dojam njegove krivice za migrantsku krizu, ali i druge netačne podatke.

Mujo Koričić je potom podnio krivičnu prijavu i protiv Anela Ramića, resornog ministra, zbog sumnje u zloupotrebu položaja. Naime, njega optužuje zbog toga što, nakon što je Tužilaštvo odbilo njegovu i Vladinu krivičnu prijavu protiv Nezavisnog odbora, to obrazloženje nikad nije dostavio Vladi.

''Time je zloupotrijebio službeni položaj i teško povrijedio moja prava kao učesnika javnog oglasa'', naveo je Mujo Koričić u krivičnoj prijavi.

Ali, nedavno je svjetlo dana ugledala i treća krivična prijava, koju su objavili lokalni portali, na kojoj je ime podnosioca prijave zatamnjeno.

MUJO KORIČIĆ: MINISTAR NIJE NI POSLAO ODLUKU TUŽILAŠTVA VLADI

Ova krivična prijava usmjerena je protiv premijera Huseina Rošića, njegovog sekretara Šefika Veladžića, te ministara Dragana Polimanca, Anela Ramića, Nikole Findrika, Dževada Malkoča i Samira Sedića. Po prijavi oni se sumnjiče da su se urotili da predmet glasanja o izboru policijskog komesara riješe na način da nijednom kandidatu ne daju dovoljan broj glasova, a da pritom nisu pozvali one ministre koji takav dogovor ne bi prihvatili.

''Ne mogu reći kao ministar da nisam pozvan, jer sam taj dan bio na službenom putu u Sarajevu, ali to vam isto dođe kada se sjednice takvog tipa zakazuju u zadnji minut i bez najavljenog dnevnog reda. A da sam bio tu, sigurno bih glasao za izbor komesara onako kako je to Nezavisni odbor i službeno predložio'', kazao nam je ministar zdravstva Hazim Kapić.

Na naše upite o tome koliko ima ovakvih krivičnih prijava i za koje se vode istrage, Tužilaštvo se jučer oglušilo. Već puna tri mjeseca iz Tužilaštva se ne mogu dobiti informacije o slučaju policijskog komesara.

Nema ponavljanja

Nezavisni policijski odbor, s obzirom na to da je završio posao, također nema konkretan odgovor.

''Postupak se ne može ponoviti, a mi nemamo osnova za dalje postupanje. Ako bude kakvih izmjena, NO će se očitovati na svojim sjednicama. Što se tiče navodnih krivičnih prijava protiv Vlade, nemamo konkretne informacije niti nas je ko zvao iz Tužilaštva da damo izjavu. Članovi Nezavisnog odbora i ja ćemo se na svaki zvanični poziv iz pravosudnih institucija odmah odazvati'', kazala nam je Ajna Bakrač Jodanović, predsjednica Nezavisnog odbora.