Ploča u čast prvog poginulog Bošnjaka u Domovinskom ratu

Na otvorenju Memorijalnih dana Šefika Pezerovića, koji se svake godine organiziraju u spomen na prvog Bošnjaka poginulog prije 27 godina u Domovinskom ratu, otkrivena je ploča s natpisom "Prilaz Šefika Pezerovića" koja se nalazi na prilazu zagrebačkoj džamiji i u blizini Spomen obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji s Udrugom Počasni vod Bošnjaka, u sjećanje na branitelje Bošnjake koji su dali život za Hrvatsku u Domovinskom ratu i u spomen na prvog poginulog branitelja Bošnjaka Šefika Pezerovića i ove godine organizirali su u zagrebačkom Islamskom centru obilježevanje Memorijalnih dana Šefika Pezerovića.

Ploču s natpisom "Prilaz Šefika Pezerovića" svečano su otkrili hrvatski ministar branitelja Tomo Medved i roditelji poginulog hrvatskog branitelja, pripadnika specijalnih policijskih postrojbi Šefika Pezerovića koji je na okrutan način pogubljen 1991. godine u Općini Dvor.

Nakon otkrivanja ploče, na spomen obilježju podignutom za sve poginule Bošnjake u Domovinskom ratu, brojna izaslanstva su uz pripadajuće vojne počasti položila vijence.

Ministar branitelja Tomo Medved poručio je tijekom komemoracije kako je Šefik Pezerović krenuo u rat vođen idejom slobode i demokracije te kako je njegova žrtva sinonim za žrtvu Bošnjaka u Domovinskom ratu.

"Bili smo skupa u ratu, a zajedno ćemo graditi i budućnost. Danas slobodno živimo u demokratskom društvu, poštujući njegove vrijednosti koje nas obavezuju da se sinova, kao što je bio Šefik, kao i svih žrtava poginulih i nestalih tijekom Domovinskog rata, sjećamo sa pijetetom i iskazujemo im poštovanje svugdje, uvijek i na svakom mjestu", kazao je u svom govoru ministar Medved.