Po 800 KM za svakog radnika dobila 21 firma

asd
Pored refundacije plate, Općina Bosanska Krupa će privrednike osloboditi plaćanja zakupa javne površine.

Općina Bosanska Krupa je dvadeset jednom privrednom subjektu za svakog radnika dodijelila po 800 KM kao refundaciju za platu tokom stanja prirodne nesreće proglašene zbog pandemije koronavirusa.

Volja i želja
Kako je nedavno za Oslobođenje kazao Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa, na ovu odluku ih je ponukala volja i želja da pomognu privrednicima i njihovim radnicima, jer “shvatamo i cijenimo njihovu izrazito važnu ulogu u razvoju lokalne zajednice”.

Poziv Općine bio je namijenjen subjektima male privrede kojima je naredbama štabova Civilne zaštite bio zabranjen rad

Na javni poziv Općine Bosanska Krupa objavljen početkom jula javilo se trideset šest firmi, od kojih je dvadeset jedna za ukupno četrdeset četiri radnika dobila sredstva. Svima njima, kako su kazali tokom potpisivanja ugovora, novac će pomoći da lakše prebrode krizu.
- Pomoć će nam dobro doći. Imam trgovinu u Bosanskoj Otoci i sama sam zaposlena, kazala je Ajša Fajić.
Među firmama koje su dobile sredstva za refundaciju plata je i autoškola “Jasmin-Una”, koja ima četiri uposlena radnika.
- Naravno da će nam pomoć značiti puno. U vrijeme korone nismo radili, bilo nam je zabranjeno, ovaj će nam novac dobro doći, istakla je vlasnica Indira Čaušević.

Nove odluke
Prema Halitovićevim riječima, potpisali su 21 odluku za četrdeset četiri radnika koja nisu radila.
- To je trideset pet do trideset šest hiljada KM. U narednom periodu ćemo pratiti i razgovarati sa svim privrednicima koji imaju poteškoće u radu, a imaju ih svi da se razumijemo, ali mi ćemo u skladu sa svojim mogućnostima pomagati i dalje, donositi nove odluke. Jedna od tih odluka je oslobađanje zakupa javne površine do kraja 2020. Nadamo se da će do tada sve ovo proći i da ćemo u 2021. ući u normalnim okolnostima, naglasio je Halitović.