Pobrić: U Ustavu BiH treba mnogo toga mijenjati

Fondacija Centar za javno pravo, u saradnji s Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka, danas je u Sarajevu organizovala treći pravničko-politološki kolokvij o temi korkture političkog sistema BiH.

Pravničko-politološki kolokvij okuplja pravnike, politologe, teologe, filozofe i političare, koji otvoreno diskutuju o određenoj temi. U centru današnjeg kolokvija diskutovano je o pitanjima modeliranja ustavnih promjena u BiH, politološkoj i pravnoj perspektivi politiškog sistema BiH, a sve uzimajući u obzir činjenicu da se neophodnost izmjene postojećeg ustavnog modela potiskuje ili ignoriše. 

Profesor ustavnog prava i penzionisani sudija Kantonalnog suda u Mostaru Nurko Pobrić ističe smatra da u Ustavu BiH treba mnogo toga mijenjati, ali da je upitno da li je to moguće učiniti u trenutnom društvenom uređenju, prenosi Fena.

- Najhitnije treba mijenjati odredbe Ustava koje sadrže određene diskriminacije, a koje su kao takve utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Trebalo bi mijenjati i neke druge odredbe, ali mislim da za to ne postoji politički konsenzus - izjavio je Pobrić. 

Učesnici kolokvija su razmatrali da li su ustavne promjene realne ili bezizgledne u tekućem mandatu Parlamentarne skupštine BiH, te alternativna rješenje za izlazak iz ustavne pat-pozicije. 

Predsjednik fondacije Centar za javno pravo Edin Šarčević naglašava da je Evropska unija primjetila da su ustavne promjene jedno od centralnih pitanja bez kojeg nema napretka za BiH prema EU. 

- Parlamentarna tijela koja su zadužena za mijenjanje ustava ne rade, a kompletna procedura je blokirana. Više politologa i pravnika koji su analizirali ta pitanja zagovaraju različite metode rješavanja tog problema - rekao je Šarčević. 

Dodaje da se svaki pokušaj promjene ustavnog sistema BiH vrlo brzo eliminira tvrdnjom da su ugrožena prava konstitutivnih naroda ili vraćanjem ratnih slika, tako da se BiH nalazi u "začaranom krugu" u kojem društvo ne može reagirati na adekvatan način.