Počela hitna sjednica Predstavničkog doma: Zakon o akcizama će vjerovatno biti usvojen

Home

Počela hitna sjednica Predstavničkog doma: Zakon o akcizama će vjerovatno biti usvojen


[ad id="416431"]

10:48 Otvorena je rasprava o hitnoj proceduri izmjena Zakona o akcizama
 
Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da je ta stranka protiv hitne procedure, te je pozdravio dolazak poslanika SNSD-a na sjednicu govoreći, ujedno, da ga je zbunio Milorad Dodik, jer je rekao "da njima pare ne trebaju".
 
Magazinović je kazao i da su neki poslanici bili pod pritiskom međunarodnih zvaničnika da se Zakon o akcizama danas usvoji. 
 
- Jučer je jedan međunarodni zvaničnik kazao da su oni koji ne glasaju za akcize protiv evropskog puta!? Ja ne znam zašto je to tako. Na ovakav način, bez argumenata, bez rasprave, odmah me upišite da sam protiv EU. Evo, nek ustanu kolege i kažu ko ih je sve jučer zvao iz ambasada. Nas stranci zovu, a Vijeće ministara ništa - kazao je Magazinović. 
 
Damir Arnaut, poslanik SBB-a, ukazao je na kršenje Poslovnika, jer je, kako je kazao, Magaziović govorio o suštini zakona, a ne o hitnoj proceduri o kojoj se treba u stvari raspravljati.
 
- Bez dileme, radi se o zakonu visokog stepena hitnosti. Mnogi procesi u zemlji stoje, tako da je nesporno da se radi o visokom stepenu hitnosti - kazao je Arnaut, podsjećajući da se o ovom zakonu trebalo raspravljati još u avgustu prošle godine, kada su oni koji su dio vlasti tada bili protiv hitne procedure i govorili da se o tome treba raspravljati nakon izbora i najavljivali podršku,a onda se predomislili. 

10:00 Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Na dnevnom redu sjednice nalazi se zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, po hitnom postupku.

Izmjene ovog zakona koji spada u reformske, uvjet su za novu tranšu sredstava kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Izmjenama se traži povećanje akciza na gorivo u iznosu od 15 feninga, namijenjenih izgradnji puteva u BiH, a ta sredstva su i garant otplate kredita za više međunarodnih institucija koje kreditiraju cestogradnju.

[ad id="417628"]

Poslanici Saveza za promjene protive se usvajanju zakona. No, na sjednicu su došli poslanici SNSD-a, tako da se očekuje usvajanje zakona.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je krajem marta, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakona. Njihovim usvajanjem bilo bi osigurano pomenutih dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom, te nastavak aranžmana s MMF-om.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je, nakon sjednice Vijeća ministara na kojoj su ti zakonski prijedlozi dobili podršku, kazao novinarima da su ministar Igor Crnadak i on glasali protiv, iako podržavaju reformski put BiH.

- Tražili smo u više navrata da se kroz ovaj novi namet od 15 feninga proizvede, ostvari ili obezbijedi minimalni nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji. U ovom slučaju to su poljoprivrednici - istakao je Šarović.

Dodao je da su i u razgovorima s MMF-om, a i s predstavnicima Vlade RS u više navrata tražili da se, ili uvede kategorija „plavog dizela“ ili na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima. 

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH, također, razmatra po hitnom postupku.

 

Tagovi
Objavio: Wed, 05/04/2017 - 10:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top