Počela masovna vakcinacija u Bihaću Pfizer vakcinama

 -

- U Bihaću je počela masovna vakcinacija starijih od 70 godina, zdravstvenih radnika ali građana narušenog zdravlja

BIHAĆ, 17. maja -  Prvi je ovo put da se organizuje masovna vakcinacija, koja će trajati dva dana u prostorijama Kulturnog centra Bihać. Pfajzer vakcinama biće vakcinisano nekoliko stotina Bišćana, a proces vakcinacije vrši se bez zakazivanja termina , odnosno bez prijava.

Gužva u ranim jutarnjim satima ispred Kulturnog centra u Bihaću. Na jednom mjestu desetine starijih sugrađana koji čekaju svoj red na vakcinaciju. Među njima zdravstveni radnici i brojni građani sa liste prioriteta za vakcinaciju. Omogućeno im je da se vakcinišu protiv koronavirusa bez prethodnog zakazivanja jer su stigle veće količine vakcina.

U samo dva sata u ranim jutarnjim satima vakcinisalo se više od 150 građana, a u stotinama se broje i oni građani koji su se odlučili na vakcinaciju u ostatku dana  ili pak tokom sutrašnjeg dana na istom mjestu.

S nestrpljenjem su svi čekali svoj red za vakcinaciju, teško podnoseći višesatno stajanje na jednom mjestu izloženi suncu. Proces vakcinacije najavljen je do 14 sati, međutim veliki broj građana ispred ove prostorije za vakcinaciju stigao je i prije sedam sati ujutro. Vakcine Pfajzer zainteresirani građani primat će i sutra, a potom bi trebao uslijediti i proces revakcinacije.

Bez prethodne prijave Bišćani će se moći vakcinisati i sutra. Do sada je vakcinu  protiv COVID-a  u Bihaću primilo  više od 1000 ljudi, a daljni proces vakcinacije uvjetovan je dozama  koje stižu u USK sa federalnog nivoa.