Počela mektebska nastava u Cazinu i Krajini

.

Mnogi mališani širom Cazina, a i čitave BiH, jutarnje sate tokom vikenda provode u mektebima, gdje stiču znanja koja će im služiti prilikom obavljanja vjerskih dužnosti i biti od koristi tokom cijelog života.

11.9.2021. godine je prvi dan mektebske nastave u novoj 2021/2022. mektebskoj godini. Svi džemati u BiH, uključujući Gradski džemat Cazin, pozivaju roditelje da upišu svoju djecu i unučad u mekteb.

Gradski džemat Cazin se zahvaljuje svim divnim ljudima iz Cazina koji su donirali novac za kupovinu ilmihala, svesaka i slatkiša koje su djeci podijelili besplatno. Jedna od značajnijih donacija na kojoj se mekteb zahvaljuje je i skener-printer koji će im pomoći u daljem školovanju.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić uputio je čestitku muallimima i muallimima, polaznicima i njihovim roditeljima, povodom početka nove mektebske godine.

Čestitku muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

"Vjera je vjerna pratilja svakog čovjeka na njegovom životnom putu. Značajan broj ljudi osjeti snažnu potrebu za vjerom u svojim najtežim životnim okolnostima, što je sigurno dobro i pohvalno. Međutim, osjetiti potrebu za vjerom u vrijeme blagostanja i dobrote je vrijednost koju trebamo dosegnuti i promovirati. Poučio nas je Božiji poslanik Muhammed, a.s., da je znak Božije dobrote prema čovjeku da ga uputi ka spoznaji vjerskih vrijednosti. Spoznati vrijednosti i propise vjere i postupati u skladu s njima rezultira Allahovo zadovoljstvo i otvara nove vidike spoznaje, te pruža čovjeku zaštitu od brojnih zala i iskušenja.

Stoga je važno vjersko obrazovanje, a mekteb je prvi i najvažniji stub tog vjerskog obrazovanja. Muallimi i muallime zajedno sa roditeljima postavljaju važan temelj u odgojno-obrazovnom stasanju mladih ljudi.

Zato, povodom početka nove mektebske godine, svim muallimima i muallimama, polaznicima i polaznicama mekteba i njihovim roditeljima čestitam početak nove mektebske godine i želja mi je da kroz mekteb uče, da se odgajaju, zabavljaju i provode korisno vrijeme. Nadam se da ćete uvijek biti ponosni na vrijeme kada ste pohađali mekteb i da ćete primjenjivati naučene vrijednosti u vašim životima.

Allah mubarek olsun!" -poručuje hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki.