Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, očekuje se "borba procedurama"

Predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) najavila je da će se ovaj zakon razmatrati kao zakon sa liste vitalnih nacionalnih interesa Sa skoro sat kašnjenja, počela je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Sjednica je sazvana na zahtjev dvije trećine Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Ovaj zakon, koji je usvojen ranije u Predstavničkom domu bez glasova poslanika iz HDZ BiH-HNS-a, predložili su klubovi poslanika SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a te delegat Predrag Kojović iz Naše stranke.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) najavila je da će se ovaj zakon razmatrati kao zakon s liste vitalnih nacionalnih interesa, što znači da ga moraju usvojiti sva tri kluba naroda da bi prošao, a poznato je da ga ne podržavaju iz Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda.  

S druge strane, dvije trećine Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda jutros je donio odluku o vitalnom interesu Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u slučaju donošenja zakona.

U početku sjednice delegati su glasali o tome da li će se zakon razmatrati u hitnom postupku, što nije izglasano, te je dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA) zatražio pojedinačno glasanje. Ovo je izazvalo kratku „prepirku“ između Bradare i sekretara Doma naroda Izmira Hadžiavdića o tome koliko je delegata potrebno da bi se izglasao hitni postupak.

U konačnici je, nakon pojedinačnog glasanja, izglasano da se zakon razmatra po hitnom postupku.