Počeli izbori u Albaniji, ali bez opozicije

Zbog političkih tenzija u zemlji izbore obezbjeđuje više od 7.700 policajaca.

U Albaniji su jutros počeli lokalni izbori uz bojkot opozicije koja je najavila da će ih sprečiti. Pravo glasa ima oko 3,5 miliona građana Albanije. Preliminarni rezultati izbora očekuju se sutra. Zbog političkih tenzija u zemlji izbore obezbjeđuje više od 7.700 policajaca.

Većina od 5.417 biračkih mjesta je otvorena u sedam sati, a građani do 19 sati mogu da iskoriste svoje biračko pravo. Građani bi trebalo da izaberu predsjednike opština i gradova, članove opštinskih i gradskih veća i okružnih parlamenata za naredne četiri godine, prenosi N1.

Na izborima učestvuje vladajuća Socijalistička stranka Albanije (PS) albanskog premijera Edija Rame, koja predvodi koaliciju Alijansa za evropsku Albaniju, kao i nekoliko parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka.

Opozicioni savez na čelu sa Demokratskom strankom (PD) i Socijalističkim pokretom za integraciju (LSI) bojkotuje izbore pošto je predsjednik Albanije Ilir Meta 10. juna formalizovao dekret o poništenju današnjih izbora.

Posle brojnih protesta širom zemlje i protivljenja albanskog premijera Edija Rame, Meta je prošlog četvrtka saopštio da će lokalni izbori u toj zemlji biti održani 13. oktobra ove godine, što je šef albanske vlade odbio.

Opozicione stranke u Albaniji, Demokratska partija (PD) i Partija socijalističkog pokreta za integraciju (LSI), su poslije predaje parlamentarnih mandata u februaru ove godine, insistirale na formiranju prelazne vlade i organizovanju vanrednih izbora.

Opozicija je proteklih mjeseci organizovala nekoliko antivladinih protesta u Tirani i drugim gradovima u zemlji i nije se zvanično uključila u proces lokalnih izbora. S druge strane, premijer Edi Rama, protivio se zahtjevu za prelaznom vladom i njegova vladajuća Socijalistička partija nekoliko nedjelja se pripremala za lokalne izbore.

Pošto je predsjednik Albanije Ilir Meta donio odluku o poništavanju datuma održavanja lokalnih izbora, vladajuća Socijalistička partija (SP) odlučila je da pokrene procedure za razrješenje predsjednika s ove dužnosti.  

Izvor: