Počeli tradicionalni skokovi sa Starog mosta, za trofej se bore 33 najbolja skakača iz regije

.
U Mostaru su počeli tradicionalni 457. Visinski skokovi sa Starog mosta gdje su stigla 33 skakača iz regije s ciljem da skokom sa UNESCO-ovog spomenika u Neretvu, pred hiljadama gledalaca iz BiH i brojnih zemalja svijeta, osvoje trofej ovog takmičenja.

Nakon intoniranja himne BiH manifestaciju je otvorila 13-godišnja Tara Vesić iz Begrada maestralnim skokom sa Starog mosta.

Takmičenje se održava u dvije serije i dvije discipline. Nakon što su svi prijavljeni kandidati prošli ljekarski pregled prema pravilima takmičenja, za titulu najboljeg u kategoriji skokova na noge borit će se 15 skakača. U kategoriji skokova na glavu, odnosno popularne mostarske "laste" takmičit će se 18 skakača.

Šampionske titule branit će u kategoriji skokova na noge iskusni mostarski skakač Igor Kazić i u kategoriji skokova na glavu, odnosno popularne "laste" Evald Krnić iz Crne Gore, koji su prošle godine pobrali sve simpatije stručnog žirija i publike.

Današnji skokovi će biti posebni jer je po prvi put nakon više od deset godina Mostar iznjedrio novu lastu za ovo takmičenje, te će danas među iskusnim skakačima u ledenu Neretvu na glavu skakati sa luka UNESCO-ovog spomenika mladi Ahmet Stupac.

Njega je za ovo takmičenje lično pripremao višestruki šampiona Lorens Listo koji je nakon osvojenih 13 pobjeda izjednačio rekord sa legendarnim Emirom Balićem i povukao se iz takmičenja zbog poštovanja svog prethodnika, a potom izabran za predsjednika Kluba skakača u vodu "Mostari", koji organizuje ovu manifestaciju.

Naglasio je u razgovoru za Klix.ba da će šampion biti onaj ko bude najbolji, jer će svaki skok biti strogo praćen pod budnim okom međunarodnog žirija, po strogim pravilima takmičenja.

Ovogodišnji žiri je formiran od veterana skakača, koji su učestvovali u višegodišnjim takmičenjima i osvajali nagrade u sastavu Irfan Milavić, Samir Zukanović-Lilo, Semir Drocić, Branko Bogičević i Alica Jakirović koji predsjedava žirijem.

"Prati se prilaz skakaonici, let, upadanje na noge kao i na glavu. Kod skoka na noge treba biti što manje štrap, a kod skoka na glavu što više. To se ocjene i određuju rezultate", ranije je pojasnio Jakirović za naš portal.

U revijalnom djelu će nastupiti veterani mostarskih skokova koji će nakon dodjele nagrada najboljima u 22 sata zatvoriti manifestaciju spektakularnim skokovima sa bakljama.

 

Foto:Arhiv