Počeo Kongres Naše stranke u Sarajevu, Forto poručio: Nikada nismo bili jači

.

U sarajevskom Domu mladih danas je počeo Kongres Naše stranke na kojem će se izabrati novi predsjednik stranke nakon ostavke Predraga Kojovića. Uoči početka kongresa, medijima se obratio Edin Forto, jedini kandidat za novog predsjednika.

Na pitanje da li će imenovanje na funkciju predsjednika Naše stranke utjecati na njegov rad na premijerskoj funkciji u Kantonu Sarajevo, Forto je poručio kako je normalna evropska praksa da predsjednik stranke ima i izvršnu funkciju u vlasti.

"Mislim da je normalna evropska praksa da predsjednik stranke ima izvršnu funkciju. To se može vidjeti u regiji, može se vidjeti i u Evropi i ne bi smjelo utjecati ni na jednu poziciju", rekao je Forto.

Ističe kako su očekivanja od budućnosti rada stranke velika te da će ona bilježiti nove uspjehe.

"Očekivanja su velika, Naša stranka nikada nije bila jača. Nakon izbora 2018. godine smo postigli historijski rezultat. Nakon ulaska u izvršnu vlast u dva kantona, osvajanja Općine Centar s jednim od najboljih ljudi koje imamo mislim da mi trebamo ići samo u nove uspjehe", rekao je Forto uoči početka Kongresa.

Edin Forto je za preuzimanje funkcije predsjednika stranke dobio više od 20 nominacija unutar ove političke opcije. Njega će danas birati 139 delegata iz 27 općinskih, odnosno gradskih odbora.

On je inače član Naše stranke od 2009. godine gdje je tokom godina bio politički direktor i potpredsjednik. Kao zastupnik Naše stranke je jedan mandat bio u Skupštini KS, delegat u Domu naroda iz reda ostalih, a aktuelni je premijer Kantona Sarajevo.

Obrazovao se u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama, diplomirao je Marketing i oglašavanje, a magistar međunarodnih poslova je postao 2001. godine.