Počeo pritisak na Centralnu banku BiH zbog 600 miliona KM?

Home

Počeo pritisak na Centralnu banku BiH zbog 600 miliona KM?


Ovih dana krenuo je svojevrsni pritisak na Centralnu banku BiH i to od strane medija bliskih vrhu SDA, prije svega SDA-ovog internet glasila "Slobodne Bosne".

Naime, ovaj portal objavio je tekst u kojem se konstatira navodni "dramatični pad profita" Centralne banke BiH i to zbog drastičnog pada kamatnih stopa.

Upravo bi zbog toga, kako se navodi, bh. vlasti trebale sjesti za sto i dogovoriti raspodjelu akumuliranog dobitka CB BiH koji iznosi oko 600 miliona KM, kako se on ne bi "topio" kroz otplatu negativnih kamata.

 

Pregovori bez dogovora

Podsjetimo, upravo su lider SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, u nekoliko navrata, razgovarali o modusu raspodjele ogromnog profita najveće finansijske institucije BiH. Međutim, bezuspješno. Njih dvojica se nisu uspjeli dogovoriti o načinu na koji bi se novac raspodijelio.

senad-softic

U ovom teksu se navodi kako je zbog katastrofalnog stanja na tržištu ugrožen dalji profit Centralne banke, te samim tim i stabilnost ove institucije. Zbog toga bi, kako se navodi, bh. vlasti trebale dogovoriti da akumuliranu dobit "investiraju" u infrastrukturne projekte.

Međutim, u razgovoru za Avaz.ba direktor Centralne banke BiH Senad Softić demantirao je navode o gubicima i navodnoj ugroženoj stabilnosti.

Kako nam je kazao, stanje na finansijskom tržištu nije zadovoljavajuće, ali je Centralna banka uspjela da održi stabilnost Konvertibilne marke, kao i pokriće za svaku novčanicu.

- To i jeste svrha Centralne banke. Mnoge centralne banke nemaju uopće profita. Trendovi na međunarodnim finansijskim tržištima su vanredni (negativne kamate na EU finansijskim tržištima), pa je sasvim očekivano i da je finansijski rezultat CBBiH znatno niži od perioda kada se samo deponovanjem sredstava u strane banke zarađivalo preko 4 posto. Raspodjela akumulirane dobiti CBBiH nije moguća uz očuvanje aranžmana valutnog odbora, koji se opetovano ocjenjuje od strane relevantnih institucija, ali i međunarodnih investotora, kao kamen temeljac stabilnosti u BiH - naveo je Softić.

Ističe da je Centralna banka BiH tokom 2016. godine isplatila svega 8,5 miliona KM na račun negativnih kamata, što ni u kojem slučaju ne može ugroziti stabilnost.

Što se tiče investiranja dobitka od oko 600 miliona KM, Softić je jasan.

 

Sigurnost pa tek onda profit

- Mi nismo investicijska organizacija niti to po zakonu smijemo biti. To čak neće biti riješeno ni novih zakonom koji je sljedeće sedmice na Parlamentu BiH, jer su se svi obavezali da ovako ostane - naveo je Softić te nastavio:

"Centralne banke su, po svojoj prirodi, iznimno konzervativni investitori i ne priliči im agresivna ili investicijska politika svojstvena privatnim investicijskim fondovima, jer nisu osnovane sa ciljem generisanja profita. Osnovni cilj CBBiH je monetarna i finansijska sigurnost. Što i činimo. Pa tek onda profit".

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Čet, 04/05/2017 - 08:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top