Počinje realizacija obuka u okviru projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu”!

sa
Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” u okviru projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK” koji podržavaju USAID putem projekta USAID Turizam, Institut za razvoj mladih Kult Sarajevo putem projekta CHANGE i Centar za kulturu i turizam Cazin uskoro započinje realizaciju obuka za trenutne i buduće uposlenike/uposlenice turističkog sektora koje će doprinijeti unapređenju turističkog okruženja i stvaranju novih radnih mjesta u oblasti turizma.

U okviru projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK” tokom januara 2023. počinje realizacija obuka:

Obuke su namijenjene muškarcima i ženama, sadašnjim turističkim uposlenicima (zaposlenima) ali i onima koji to tek žele biti (nezaposlenima). Program je u potpunosti koncipiran da ponudi praktične vještine prilagođene turističkim djelatnicima koje će unaprijediti turističko okruženje Unsko-sanskog kantona, ali će također pomoći radnicima da se osjećaju spremnijim za rad u turizmu i na koncu postanu konkurentniji na tržištu rada i bolje plaćeni.

Svaki poslodavac u turističko-ugostiteljskom sektoru već osjeća posljedice nedostatka obučenog kadra. Prema istraživanju USAID-a, u narednih 5-7 godina u BiH će se otvoriti 18.200 radnih mjesta u turističkoj industriji, dok će deficit kvalificiranog kadra u istom periodu doseći 8.100 radnika.

Cilj ovog projekta je ublažiti predviđene posljedice animiranjem potencijalnog turističko-ugostiteljskog kadra na obuke za stjecanje neophodnih vještina, a postojećeg kadra na njihovo usavršavanje.

POSLODAVCI PRIJAVOM SVOJIH POSTOJEĆIH ILI POTENCIJALNIH UPOSLENIKA DOBIJAJU:  

 

 

Kadar osposobljen da preuzme dio odgovornosti za upravljanje higijenom i odnosima s turistima,

porast kredibiliteta i standarda po kojima posluju,

rasterećenje dijela sezonskog pritiska i utrošenog vremena u organizaciji i kontroli rada, uz simbolično učešće u cijeni obuke od 10%.

Kotizacija za odabrane polaznike/ce za pojedinačnu obuku koje nominuje poslodavac je 50KM.