Počinje Trampova akcija protiv imigranata: Hiljade građana strahuju od protjerivanja

U Sjedinjenim Američkim Državama danas počinje dugo najavljivana policijska akcija čiji je cilj deportacija imigranata. Na hiljade useljenika koji žive u SAD bez dokumenata danas očekuje policiju na svojim vratima.

Policajci iz odjela za imigraciju u najmanje deset američkih gradova očekuju se na ulicama kako bi uhapsili oko dvije hiljade osoba koje nemaju reguliran status. Očekuje se da će biti uključeni Los Anđeles, Njujork, Čikago, Hjuston i drugi. 

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) ovu je akciju najavio još u junu. Nakon toga uslijedile su desetine protesta u cijeloj zemlji, ali uzalud. Tramp je u petak, u Bijeloj kući, potvrdio da će, kako je kazao, "velika operacija" početi u nedjelju, prenosi Avaz.

U SAD ima oko 11 miliona ljudi bez reguliranog statusa, procjene su koje je objavio "Pew Research Center".

Iz američke imigracione i carinske službe poručili su da zbog osjetljivosti u provedbi zakona te sigurnosti i osiguranja osoblja, služba neće iznositi specifične detalje izvršenja operacije.   

Mete operacija bit će osobe za kojima su izdani sudski nalozi, ali će, također, uključivati "kolateralne" deportacije u kojima će službenici moći pritvoriti imigrante bez dokumenata koji su se zatekli na tom području.