Podignuta optužnica za krijumčarenje migranata na teritoriji BiH

Podignuta je optužnica za krijumčarenje migranata na teritoriji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je za novčanu naknadu vršio krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH, među kojima je bilo i maloljetnih lica, a koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Miralema Merdžanovića, rođenog 1998. godine u Tuzli, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u iznajmljenom putničkom motornom vozilu, 20. septembra prošle godine, na području Ugljevika, preuzeo 25 krijumčarenih lica državljana Afganistana, Pakistana i Bangladeša, među kojima i sedam maloljetnika, te ih povezao u pravcu Tuzle, da bi na lokalitetu mjesta Donje Zabrđe u općini Ugljevik bio otkriven i spriječen od strane pripadnika PS Ugljevik.

U optužnici se navodi da je optuženi postupao suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala, a sa ciljem da za sebe ostvari nezakonitu imovinsku korist, prenosi N1.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi stava 2. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.