Podrška USK Roditeljskoj kući u Sarajevu: Prava djece moraju biti prioritet

- "Jako nas je obradovala posjeta premijera Vlade USK, Mustafe Ružnića, ministrice zdravstva Nermine Ćemalović i zastupnice u Skupštini USK Ilde Alibegović Roditeljskoj kući jer Vlada USK je pokazala da stoji na strani djece oboljele od raka i pokazali su veliku brigu za oboljelu djecu sa USK. Današnja posjeta samo je još potvrdila brigu, razumijevanje i podršku koju kontonuirano iskazuju", kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka, a u okviru kojeg funkcionira i Roditeljska kuća u Sarajevu.

Roditeljska kuća je otvorena u aprilu 2016. godine i nalazi se u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, u Sarajevu, a oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i pomoć koju trebaju u tom teškom periodu. Ipak, smatraju da njihov najveći uspjeh počiva na zadržavanju fokusa naše pažnje na onom što je najbitnije, a to je duboko ljudski, emotivan, prisan odnos prema djeci, njihovim roditeljima i porodicama, u najtežim momentima njihovih života.

Zahvaljujući Roditeljskoj kući smještaj, pomoć i podršku dobile su i brojne porodice sa područja USK. Vlada USK je unutar budžeta Ministarstva zdravstva i socijalne politikeu bUdžetu za 2018. Godinu rasporedila iznos od 20 000 KM za sufinansiranje rada Roditeljske kuće u Sarajevu, kako bi podržali rad ovog udruženja sa humanom misijom. U Budžetu za tekuću godinu Roditeljskoj kući je, na prijedlog kantonalne zastupnice Ilde Alibegović, grant povećan na 40 000KM.

- "Kao dugogodišnja humanitarna aktivistica ovakve aktivnosti su slijed kroz moj angažman u zakonodavnoj vlasti. Sretna sam da sam dio i ove lijepe priče i briga za one koji su u potrebi i jest ono što građani od nas očekuju", kaže zastupnica Alibegović.

Premijer Ružnić i ministrica Ćemalović ističu da je sistemski ulazak u osiguranje finansiranja djelatnosti Roditeljske kuće i moralna obaveza jer proces liječenja djece je izuzetno težak i traži ogromnu fizičku i psihičku snaguali i značajna materijalna sredstva. Ovo je skroman način da se Udruženju Srce za djecu, koje vodi Kuću, u ime Unsko-sanskog kantona zahvalimo i podržimo i ubuduće njihov plemeniti rad i pomoć koju ukazuju teško bolesnoj djeci i roditeljima za vrijeme liječenja djece, kazali su.

- "Pozivam i svoje kolege, premijere federalnih kantona da se uključe u finansiranje Roditeljske kuće. Djeca nam moraju biti ispred svega. I kao roditeljima ali i kroz rad, kreirajući sistemska rješenja, prava djece moraju biti prioritet", ističe premijer Unsko-sanskog kantona.