Cvijanović: Podrška zahtjevima Sindikata da se povećaju plaće

I zbog činjenice da radnici odlaze iz RS, kao i da se plaće nisu mijenjale duže vrijeme, lani su, kaže, povećane plaće i u realnom i javnom sektoru

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjoj Luci da podržava zahtjeve Saveza sindikata za povećanje plaća, kako bi radnici ostali u tom bh. entitetu.

- Kao predsjednica Vlade radila sam upravo na tim stavovima, povećavali smo i penzije, određena socijalna davanja, a određene stvari su provedne na početku mandata nove Vlade – rekla je Cvijanović novinarima.

I zbog činjenice da radnici odlaze iz RS, kao i da se plaće nisu mijenjale duže vrijeme, lani su, kaže, povećane plaće i u realnom i javnom sektoru.

- Želimo da ohrabrimo poslodavce da vode računa o zaradama u privatnom sektoru – rekla je Cvijanović, navodeći da je plaća jedan od uslova da aktivna radna snaga ostane na ovim prostorima.

Iz Saveza sindikata zahtijevaju, posebno od poslodavaca u realnom sektoru, ali i Vlade koja je, kako su saopćili, zadužena da brine o svim zaposlenim u RS, povećanje plaća i poboljšanje uslova rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva iz tog bh. entiteta.

Entitetska predsjednica je i danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovila kritike na učešće i stavove predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića na sastanku u Berlinu.

Istakla je da nije “ništa drugo ni očekivala jer mnogi vide BiH kao neozbiljnu državu, što pokazuju i pozivom Zvizdiću, koji je u tehničkom mandatu, na taj sastanak“.

- Ne vidim u čije je on ime tamo govorio, koga je predstavljao, posebno znajući odnos BiH prema pitanju Kosova, jer ne postoji saglasnost da priča to što je on govorio – navela je ona ističući da je to mogao da radi u svoje ili uime neke grupacije, etničke zajednice, ali ne uime cijele BiH, odnosno RS.

Cvijanović je danas učestvovala na vaskršnjem prijemu u Kasarni “Kozara” koji organizuje komanda Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, te navela da je u interesu RS mirna i stabilna RS, ali i BiH, kako piše Fokus.ba.