U sudaru s tegljačem na Plitvičkoj cesti poginuo mladi bihaćki umjetnik Anik Dub

Vozač automobila BiH registracije poginuo je u srijedu u sudaru s tegljačem u Ličkom Petrovom selu na Plitvičkoj cesti, piše index.hr.

Kako portal Cazin.NET nezvanično saznaje, smrtno je stradao mladi bihaćki umjetnik Anis Smajić, poznatiji pod umjetničkim imenom Anik Dub, umjetnik koji je obojio Bihać, odnosno oslikao ga maštovitim muralima.

Rođen je 12. juna 1993. godine u Bihaću, gdje provodi djetinjstvo i završava osnovnu i srednju školu. Njegove afinitete prema umjetnosti već u osnovnoj školi primjećuje njegova nastavnica likovnog pa tako pod njenim rukovodstvom bilježi i prve uspjehe, a zatim upisuje srednju umjetničku školu (2008) te nastavlja sa usavršavanjem.

Krajem 2012. godine pseudonimom „Anik Dub“ stupa na Street Art scenu kroz graffite i taggove, a kasnije istoimeni pseudonim postaje ključni faktor za formiranje brenda. Street Art umjetnost – pogotovo „3D art“ stvara mu direktan kontakt sa publikom, što je ujedno pobudilo veliko interesovanje medija i njegova umjetnost izlazi iz sjene. Razni festivali, kampovi i izložbe doprinijeli su u formiranju kako ličnosti tako i „umjetničkog rukopisa“.

Pored klasičnih medija u srednjoj umjetničkoj školi sam kreće u istraživanja „drugih“ materijala i s tim na poseban način prezentuje cjelokupan umjetnički rad. Pod terminom „drugih“ ili moderniji medij razvija rad u tehnikama airbrush, tattooart, murali, dizajn, marketing, performans, portreti kasnije karikature...

Inspiracija mu je bio rodni grad i sugrađani koji su mu bili najveća podrška, što govori i podatak da preko 1.000 ljudi iz rodnog grada ima Anikovu majicu, sticker ili karikaturu.

Saobraćajna nesreća se dogodila u 11:35 sati, a sve okolnosti nesreće trebale bi se utvrditi očevidom koji se očekuje. Tegljač koji se sudario s automobilom ima zagrebačku registraciju, piše dalje index.hr.