Pogledajte brutalne scene okršaja policije sa demonstrantima u Francuskoj (FOTO - VIDEO)

Demonstracije
Desetine hiljada Francuza demonstrirale su protiv policijskog nasilja i ograničvanja medijskih sloboda. U Parizu su demonstranti pravili barikade, palili automobile i policiju gađali kamenjem. Više osoba je povrijeđeno.

 

Demonstranti protiv policijskog nasilja i ograničavanja medijskih sloboda izašli su i na ulice Lillea, Rennesa, Strasbourga i drugih francuskih gradova. Protesti su bili usmjereni i protiv predloženog zakona o sigurnosti koji bi zabranio objavljivanje snimaka određenih policijskih operacija.

Prema navodima organizatora, saveza novinarskih sindikata i organizacija za zaštitu ljudskih prava, na protestima je učestvovalo oko pola miliona ljudi. A francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je, s druge strane, govorilo je o 133.000 demonstranata i oko 46.000 učesnika u Parizu, koji su u centru francuske prijestonice održali protestni marš od Place de la Republique do Place de la Bastille.

 U Parizu i Rennesu u Bretanji je na marginama demonstracija došlo do nereda. Policija u Parizu koristila je suzavac protiv demonstranata koji su postavljali barikade i policajce gađali kamenjem. Na Place de la Bastille demonstranti su zapalili jedan kiosk, ulaz u zgradu Francuske centralne banke i susjednu braseriju. U tom području su gorjeli i automobili. Nekoliko demonstranata je uhapšeno. No, većina demonstracija u Parizu i drugim gradovima protekla je u mirnoj atmosferi.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin osudio je nerede na marginama protesta. Napadi na policajce na skupovima bili su "neprihvatljivi", napisao je Darmanin na Twitteru. On je naveo i da je 37 policajaca povrijeđeno, od čega 23 samo u Parizu.

 

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE