Pogledajte spot i fotografije mladog autora iz Bihaća. Nedim Lisica poznatiji kao "Fox"

Fox

Zašto sam se počeo baviti fotografijom a kasnije videom ?

Fotografijom sam se počeo baviti iz čiste znatiželje uvijek sam volio tehniku i kroz sve to sam i počeo sa editovanjem prvih videozapisa prije 10 godina na programima koji su već bili na računaru. Dugo vremena sam vodio svoju prvu stranicu L.N Photographay koju sam kasnije obrisao dok nisam kupio prvi ozbiljniji aparat u to vrijeme Nikon d5200. Nakon toga je došao i taj nadimak Fox koji ima poveznicu sa mojim prezimenom „Lisica“. 

Da li sam imao uzore ?

Uvijek sam imao određene ljude iz BiH koje sam pratio i divio se mnogim stvarima. U znatizelji sam često pitao kako zašto kako bi mogao nešto lakše, kako naplatiti... Starije kolege su mi donekle pomogle ali da sam imao nekog uzora nisam imao uzora jer sam odmah htio da tražim što više svoj stil i da pronalazim sebe. 

Ideja za muzički tim i da li se družimo privatno ?

Ideja za muzički tim je došla spontano kao i svaka ideja koja dolazi. Ja sam se sjetio zašto jednostavno ne bi napravili kanal krenuli od nule i upravo se to pokazalo kao pravi potez gdje stvaramo dobru priču. U privatnom životu se družimo ali svi smo u obavezama te kad se druzimo a i uz druzenje dogovaramo projekte.

Da li je pandemija utjecala na tvoj posao ?

Pa bilo je jako teško nositi se sa svim rashodima koje daju svi registrovani fotografi i videografi a ujedno mi je to u dosta stvari otvorilo oči i mnoge svoje greške sam ispravio dosta novih stvari napravio, a i donekle promjenio prijašnji sistem rada. Danas je nekako sve opuštenije prije je bilo napeto konstantno i težnja da ostvaris nešto nemoguće. Danas to ide dosta ljepse i lakse kad spustiš loptu dešavaju se neočekivane stvari.

Da li studiraš ili si studirao ?

Studirao sam i podržavam sve one koji izaberu taj pravac, ja se nisam pronašao u tom okruženju ne mogu previše mi je stresno studirati a ovdje sam doživio toliko lijepih trenutaka da sam primoran bio da napustim fakultet registrujem firmu i krenem dalje.

Da li država pomaže mlade ?

Država može pomoći mlade i pomaže ih donekle ali u jako maloj mjeri sve i jedan mladi obrtnik će se naci u problemima u odredjenom periodu jer su nameti preveliki a za vrijeme korone naša oblast nije dobila nikakvu pomoć a određeni fotografi i videografi su upali u probleme jer je veliki broj vjenčanja propao. Ja sam se donekle našao u problemima ali sam vrlo brzo opet sve vratio u normalu. 

I za kraj gdje se vidiš za 10 godina ?

Za 10 godina se vidim i dalje u svom gradu ali u puno ljepšim i boljim okolnostima sa više prilika za mlade ljude. Definitivno planiram da se izgradim u puno veću ličnost iz godine u godinu napredujes i dobijas nova razmisljanja i uopste ne smatram da se mora ići vani da bi uspjeli. Ali nažalost nije isto u svim poslovima ali i u EU znam mnoge teške situacije i teške priče.

Pogledajte spot i pjesmu ovih mladih momaka iz Bihaća.