IOM: Pogrešni navodi o obustavljanju podrške policijskih službenka MUP-a RS

Međunarodna organizacija za migracije - IOM, UN-ova organizacija za migracije, nije proslijedila informacije putem svojih komunikacijskih kanala, a u vezi sa tekstovima koji su objavljeni u medijima i tiču se podrške policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice sa Republikom Srbijom, saopćeno je danas iz ove organizacije.

Naime, podrška policijskih službenika MUP-a Republike Srpske je redovna operativna aktivnost koju podržava IOM, sa ostalim aktivnostima koje su dio odgovora na trenutnu migraciju situaciju, a u okviru dogovorenog projektnog prijedloga finansijski podržanog od strane fondova Evropske unije. Ove aktivnosti su već od ranije, prema projektnom prijedlogu i pratećem budžetu, planirane do 31. januara 2020.g. i to u saradnji sa Graničnom policijom BiH.

Na današnjem sastanaku u delegaciji EU na kojem su prisustvovali predstavnici IOM-a, državnih institucija uključenih u rješavanje migracijske situacije i EU, su definirane aktivnosti koje će podržavati EU, do 31. marta tekuće godine. Između ostalih, podržana je i aktivnost koja se tiče podrške policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice sa Srbijom.

"Stoga, nikakva vanredna odluka nije donesena, pogotovo od strane IOM-a koji u okviru svog mandata nema takav pristup niti nadležnost u Misijama država u kojima je uspostavljen", navode iz IOM-a.