Pokrenite topljenje sala: Izbacite 7 namirnica koje sabotiraju mršavljenje

asd
Na osnovu mnogih istraživanja došlo se do zaključka da hrana koju smatramo zdravom, zapravo može da sabotira proces mršavljenja.

Tačnije, intolerancija na određenu hranu može biti skriveni uzrok gojaznosti i, ako eliminišete namirnice koje je izazivaju, oslabit ćete i do pet kilograma samo u prve tri sedmice dijete!

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu. To je zapravo niz fizioloških reakcija koje tijelo ispoljava kada u njega unesete određene namirnice.

Ovo su simptomi

Nadimanje, gasovi, malaksalost, otežano varenje, nervoza, česte promjene raspoloženja, opstipacija, loš ten, kao i povećanje tjelesne težine, sve su to tegobe kojima obično ne pridajemo veliki značaj.
 
Veliki broj namirnica koje smatramo zdravim, mogu biti okidači za intoleranciju. To su, naprimjer, hljeb od cjelog zrna, grčki jogurt, omlet od bjelanaca, sojino mlijeko… Ako vaše tijelo “ne toleriše” neke od ili sve ove namirnice, reagovat će tako što će pojačati želju za hranom, pokrenuti upalne procese i spriječiti topljenje kilograma.

Ovih sedam namirnica pojačavaju glad

Postoji sedam namirnica koje su se pokazale kao najčešći okidači, a to su: mliječni proizvodi, jaja, soja, gluten, kikiriki, kukuruz i šećer (i prerađeni i vještački zaslađivači).

Da biste bili sigurni da vam baš one smetaju, izbacite ih iz ishrane na tri sedmice. Ako primijetite razliku, ako ste u te tri sedmice osjetili poboljšanje – bingo! Otkrili ste uzrok svojih problema!

Primjer jelovnika
 
Doručak: Dijetalni shake: kašika proteinskog praha biljnog porijekla (od konoplje ili integralne riže), kašika biljnih vlakana u prahu, do šolje zamrznutog šumskog voća, šolja vode ili kokosovog mlijeka

Jutarnja užina: jabuka sa kašikom putera od badema

Ručak: grilovani losos, zelena salata začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem

Popodnevna užina: humus sa na štapićima krastavca i crvene paprike

Večera: janjeći kotleti (do 200 g) pečeni u rerni, premazani senfom i posuti ruzmarinom, barena blitva, salata po izboru
 
Ovaj dijetalni plan podijeljen je u tri ciklusa:

1 ciklus – transformacija

Tokom prve tri sedmice eliminisat ćete iz ishrane “ozloglašenih” sedam namirnica – mliječne proizvode, jaja, soju, gluten, kikiriki, kukuruz i šećer.

Obroci će se sastojati od čistih proteina, zdravih masti, ugljenohidratnih namirnica koje su bogate vlaknima iz povrća bez skroba. Jedan obroka je zamijenjen dijetalnim shakeom.

Tokom ove tri sedmice gubi se do pet kilograma.
 
2 ciklus – prilagođavanje

U naredne četiri sedmice ćete polako uvoditi problematičnu hranu i testirati tijelo. Ipak, najbolje je da i dalje izbjegavate kukuruz, kikiriki i šećer.

Svake sedmice uvodite po jednu namirnicu.

Svake sedmice ćete izabrati po jednu namirnicu od prestalih četiri, i jesti je četiri dana u toku sedmice. Ako za to vreme ne primijetite nikakve negativne reakcije, ova namirnice je sigurna i možete je vratiti u ishranu.

Tokom drugog ciklusa, mršavjet ćete u prosjeku kilogram sedmično.
 
3 ciklus – održavanje

Svrha posljednje faze je da usvojite ove navike i naučite da prepoznajete signale koje tijelo šalje. Preostale “problematične” namirnice možete da uvodite jednom u dvije sedmice, tokom kojih ćete testirati kako vaš organizam reaguje na njih. Slatkiše i ostale kalorične poslastice možete da jedete tek povremeno.

Tokom trećeg ciklusa, možete da uvedete i fizičku aktivnost. Počnite sa 10-ak minuta laganijeg treninga (brzo hodanje), pa postepeno produžavajte za po pet minuta.