Pokrenuta istraga protiv Applea, zloupotrijebio je poziciju na tržištu?

apple

Njemački regulator za zaštitu tržišnog takmičenja (FCO) objavio je da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio zloupotrebljava li američki tehnološki div Apple dominantnu poziciju na tržištu. Regulator želi utvrditi je li Apple od posebne važnosti za tržišno takmičenje, koja se proteže na više tržišta, navodi se u saopćenju.

“Ključni fokus istrage bit će na poslovanju App Storea, budući da Appleu omogućuje utjecaj na poslovanje drugih kompanije”, objašnjava čelnik FCO-a Andreas Mundt.

“Provjerit ćemo da li je Apple oko iPhonea i svog operativnog sistema iOS izgradio digitalni ekosistem koji obuhvaća više tržišta. Apple proizvodi tablete, računara i nosivu perifernu opremu (wearables) i nudi niz servisa i usluga vezanih za te uređaje”, tumači Mundt.

FCO ističe da je već iskoristio nedavno proširene ovlasti, fokusirane na digitalne kompanije, kako bi provjerio jesu li Google, Facebook i Amazon poslovanjem s podacima prekršili propise o tržišnom takmičenju.

Naglašavaju da su među pritužbama i one iz medijskog i sektora oglašavanja, koji se žale na Appleovo ograničavanje praćenja korisnika pri uvođenju operativnog sistema iOS 14.5.

Apple bi se mogao naći pod lupom i zbog prigovora da krši propise o tržišnom takmičenju instalacijom vlastitih aplikacija na uređaje koje je proizveo. Appleova glasnogovornica ustvrdila je da App Store nudi jednake mogućnosti svim proizvođačima aplikacija u Njemačkoj, bez obzira na veličinu. Iz Applea poručuju da su spremni na saradnju.
 

“Radujemo se što ćemo s FCO-om raspravljati o našem poslovnom modelu i otvoreno razgovarati o svim problemima na koje žele ukazati”, rekla je glasnogovornica Applea.