Pokušaj približavanja stavova o NATO-u

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer danas bi trebao posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je treća posjeta visokog dužnosnika našoj zemlji u posljednjih sedam mjeseci. Nakon što se početkom decembra prošle i početkom maja ove godine sastao sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, ovaj put će Palmer boraviti i u Banjoj Luci.

Promovisanje interesa

Ovu posjetu direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović vidi kao malo izraženiji interes SAD-a za BiH.

- Nedavno je Komitet za vanjske poslove naglasio da se treba malo više angažovati, a do sada nismo vidjeli konkretnijih aktivnosti SAD-a. I ambasador Eric Nelson je nedavno bio u sjedištu NATO-a i rekao je da je obavio niz korisnih razgovora vezanih za budućnost BiH, dok je Matthew Palmer spominjao odnos Prištine i Beograda, tako da nastoje kroz te diplomatske aktivnosti postići rješenje za problem koji najviše ugrožava Balkan, a BiH je također jedna od adresa gdje su stvari dosta komplikovane i traži se veći angažman s obzirom na penetraciju ostalih velikih sila i promovisanje njihovih interesa, istakao je za Oslobođenje Hadžović.

Odlazak Palmera u Banju Luku vidi kao pokušaj izlaska iz trenutne situacije - blokade puta Bosne i Hercegovine ka NATO-savezu.

- To je pokušaj da se u više bilateralnih susreta pokuša iznaći rješenje kako bi Bosna i Hercegovina došla i do formiranja vlade i do prevazilaženja problema vezanih za stavove oko NATO-a, ali i izmjena Izbornog zakona. Vidimo da su trenutno svi previše daleko od dogovora i još se medijski eksponiraju stavovi koji su dijametralni, tako da je i ovo pokušaj da se na unutrašnjem nivou otkoči situacija, navodi Hadžović, konstatirajući da bi sve ovo uz medijaciju SAD-a trebalo ići lakše, “pošto unutrašnje političke snage nisu sposobne same postići politički sporazum u interesu svih”.

Teško do napretka

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih nauka u Banjoj Luci, kaže nam kako je dobro da sa garantima Dejtonskog sporazuma zvaničnici i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine imaju što češće kontakte, prenosi Oslobodjenje.

- Međutim, dok se politički predstavnici konstitutivnih naroda u ovoj zemlji ne dogovore o svim pitanjima, pa i o onim koji djeluju naizgled kao tehnički, kao što je formiranje Savjeta ministara, mislim da neki napredak teško možemo očekivati. Treba uvažavati sve goste, ukazivati im na probleme s kojima se susrećemo, ali, jednostavno, imati na umu da probleme rješavamo mi koji živimo ovdje i političke elite koje smo izabrali na prethodnim izborima, riječi su Ćeranića.

Podsjećamo, naša zemlja još nije poslala u sjedište NATO-a svoj prvi nacionalni program, jer se tome žestoko protivi SNSD sa Miloradom Dodikom na čelu.