Policajac u Velikoj Britaniji otpušten jer nije dovoljno platio kolačiće

asd
Policija Zapadnog Yorkshirea u Velikoj Britaniji otpustila je policajca Chrisa Dwyera iz službe nakon što je otkriveno da je sa jednog humanitarnog štanda pokupio dvije kutije Jaffa keksa ali da za njih nije platio punu cijenu. BBC prenosi kako je policajac Dywer pokupio dvije kutije keksa iz policijske menze u Halifaxu te da je za njih platio po 10 penija umjesto pune cijene od 50 penija.

Kako se navodi u izvještaju Dywer (51) je na saslušanju pokušao uljepšati svoju priču kada je pitan o svom postpuku. Tokom saslušanja za nedolično ponašanje, prenosi BBC, čula su se i svjedočenja zaposlenih na štandu koji su prodavali čips, čokoladu i piće po cijeli od 50 penija da bi prikupili sredstva za pomoć humanitarnom putovanju u Ugandu.

Na suđenju se čulo da je dana 21. junuara Dywer otišao na štand uzeo dvije kesice, ubacio nešto novca u kutiju za humanitarne priloge te je nakon izražene sumnje u njegovu iskrenosti otkriveno kako je u kutiju ubacio znatno manji iznos nego li je bila cijena kolačića.

Vijeće je zaključilo kako je tokom procesa Dywer bio neiskren te su njegovi dokazi bili usmjereni na izbjegavanje odnosno umanjenje krivice. BBC prenosi da je Dywer prvo tvrdio da je ubacio 20 penija, a onda da se nije mogao sjetiti koliko je novca ubacio u kutiju za priloge te je porekao kršenje policijskih standarda. Ovaj sada bivši policajac policiji Zapadnog Yorkshirea pridružio 2017.

Predsjedavajući panela Akbar Khan rekao je da su postupci PC Dwyera “zloupotreba povjerenja” i donijeli “diskreditaciju policiji i službi”.

On je dodao, prenosi BBC: “Policajac je sam kriv za svoje ponašanje, koje je bilo nepošteno i kriminalne prirode”, te dodao, “Priroda njegovog nepoštenja povezana je s potplaćivanjem za stvari čiji je prihod trebao podržati dobrotvorne svrhe kojih je bio potpuno svjestan”.

Utvrđeno je da je PC Dwyer prekršio profesionalne standarde policije Zapadne Yorkshirea u pogledu integriteta i poštenja.