Policajci iz RS-a odlaze u Njemačku: “Rekli su da će nam povećati platu, to se nije desilo”

Nakon zdravstva i građevinarstva, i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske suočava se sa problemom odliva radnika, jer sve više policajaca napušta posao i odlazi u inostranstvo, piše SrpskaInfo.

Kao glavni „konkurent“ MUP-u pojavila se jedna privatna firma za obezbjeđenje iz Njemačke u koju je već prešao određeni broj policajaca, jer nude mnogo bolje uslove.

Stanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova još nije alarmantno, ali bi se mogli naći u problemu ako se ovim tempom nastavi odliv radnika.

Naši sagovornici ističu da je već dosta pripadnika MUP otišlo za inostranstvo, ali da je znatno veći broj onih koji to planiraju u narednom periodu.

Ističu da, osim uniformisanih policajaca, odlaze i inspektori, ali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, prenosi Fokus.

Jedan od policajaca sa kojim smo razgovarali ispričao nam je da je i on odlučio da ide raditi u Njemačku kao obezbjeđenje i da samo čeka da dobije termin za vizu u ambasadi ove zemlje u BiH.

– Poznajem dosta kolega koji su već otišli u tu firmu da rade i svu su zadovoljni uslovima. Plata je oko 2.000 eura i ima plaćen smještaj, a mi koji smo radili u policiji imamo prednost pri dobijanju posla kod njih, jer smo prošli obuke i znamo rukovati oružjem. Čak nije problem ako ne znamo njemački jezik – ističe naš sagovornik.

Plata nije kočnica

Kaže da sada radi kao policajac i zarađuje oko 800 maraka mjesečno što, kako kaže, nije mu dovoljno za normalan život.

– Iako su rekli da će nam povećati platu na 910 maraka, to se još nije desilo. Ja sam predao zahtjev za termin u njemačkoj Ambasadi i čim to dobijem napuštam MUP i odlazim. Imam obećanje da ću tamo raditi kao obezbjeđenje – pojasnio je ovaj policajac, koji nije želio da mu navodimo ime.

Prema njegovim riječima, odlazi i pripadnici MUP-a koji imaju veće plate od njega.

– Čuo sam da je desetak pripadnika SAJ-a već dalo otkaze ili su uzeli neplaćeno odsustvo i otišli raditi u inostranstvo, a oni imaju platu oko 1.100 maraka. Neki od njih su u ovoj firmi za obezbjeđenje. Čuo sam čak da je otišao i inspektor iz jedne Uprave, a njihove plate su i do 1.500 maraka – pojasnio je naš sagovornik.

Naš drugi sagovornik kaže da u policiji radi skoro 15 godina i da je sada odlučio napustiti posao kako bi u Austriji vozio kamion.

– Ministar Dragan Lukač je sa ovim povećanjem plata pokušao zadržati radnike, međutim ta povećanja mi još nismo dobili. Čak i kad nam povećaju te plate i dalje ćemo biti najslabije plaćeni policajci u regionu. Upravo zbog malih plata većina nas i napušta policiju – istakao je ovaj policajac.

Kao dokaz odlaska policajaca iz MUP-a on navodi i podatak da je raspisan konkurs o prijemu skoro 300 novih policajaca.

– Ranije se godišnje primalo dvadesetak policajaca, a sada skoro svako ko konkuriše dobije posao. To se dešava upravo zbog toga što ljudi napuštaju policiju i odlaze – rekao je izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, neki od policajaca uzimaju neplaćeno, ili čak bolovanje, kako bi otišli u inostranstvo bar na par mjeseci.

– Ako se uskoro nešto ne promijeni, bojim se da će se MUP naći u situaciji kao što je u zdravstvu, da će svi koji nešto vrijede otići – poručio je naš sagovornik.

Prijedlog pred poslanicima

Vlada Republike Srpske krajem februara ove godine donijela je odluku da plate policijskim službenima MUP Srpske koji rade sa srednjom i višom stručnom spremom budu povećana za 10 odsto.

– Predloženo je povećanje od 10 odsto, a obračun će se vršiti na osnovu prosječne plate radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i iznosiće oko 110 KM – pojasnili su tada u policiji.

U nastavku procedure, usvojeni prijedlog je proslijeđen Narodnoj skupštini Republike Srpske u vidu teksta zakona na usvajanje.

– Na ovaj način Ministarstvo nastavlja da ostvaruje postavljene strateške ciljeve, koji podrazumijevaju poboljšanje standarda policijskih službenika kako bi se izjednačili sa kolegama u regionu – istakli su u MUP Srpske.