Policija evakuirala barove, restorane i hotele u Rostovu na Donu

Ruska policija primila je nekoliko prijetnji bombom u Rostovu na Donu, gdje se održavaju utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.

Ruska policija objavila je rano u srijedu da je primila više prijetnji bombom u Rostovu na Donu, gradu u kojem se održavaju utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, zbog čega su se širom grada morali evakuirati barovi, restorani i hoteli.

"Dana 26. juna policija je primila seriju telefonskih poziva o eksplozivnim napravama postavljenim na lokacijama u Rostovu na Donu", objavila je lokalna policija u saopćenju.

"Policijske snage obavile su sve potrebne provjere i nije pronađen nijedan opasni predmet", naglašava se u saopćenju.

FIFA nije komentirala slučaj

"Trenutno sva mjesta rade normalno."

Policajac u hotelu "Topos", koji je evakuiran u utorak navečer, rekao je ranije da je ukupno 16 mjesta evakuirano širom grada, ali da se radilo o vježbi.

Svjetska nogometna asocijacija za sada nije komentirala slučaj.

Samo je objavila da u hotelu "Topos" nije bilo planirano da odsjedne nijedna reprezentacija.

Blizina ukrajinske granice

Rostov na Donu do sada je ugostio četiri utakmice Svjetskog prvenstva, uključujući onu odigranu u utorak navečer u kojoj je Hrvatska pobijedila Island sa 2:1.

Taj se grad nalazi blizu ruske granice s istočnom Ukrajinom, u kojoj se pobunjenici, uz podršku Moskve, bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine.

Blizina sukoba uzrokovala je zabrinutost uoči Svjetskog prvenstva, koje Moskva koristi, kako piše Reuters, da bi u svijet poslala sliku stabilnosti i snage.