Velika akcija se nastavlja: Policija i dalje pretresa zlatare u Sarajevu

Policija je danas nastavila s pretresima zlatara na Baščaršiji u Sarajevu. Riječ je o kodnog naziva "Zlatni karat" koja se provodi pod nalogom Tužilaštva BiH. Kako nezvanično saznajemo, akcija će trajati i u narednim danima.

Inače, u akciji koja je u toku do sada je zaplijenjeno više od 100 kilograma zlata, srebra i nakita u vrijednosti većoj od 3,5 miliona KM.

U okviru opsežne akcije kodnog naziva "Zlatni karat", koja se provodila u prethodna dva dana na oko 60 lokacija širom BiH, zaplijenjeno je i privremeno oduzeto blizu 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, blizu 2000 komada različitog nakita. 

Vrijednost se procijenjuje na više od 3,5 milona KM. Osim toga oduzet je novac u iznosu od 60 hiljada KM, 40 hiljada eura, šest pištolja i više pečata za obilježavanje nakita. 

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dadžbina, te distribuciju nakita na ilegalnom tržištu, izvan zakonski propisanih i utvrđenih procedura.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputit će Sudu BiH prijedlog pritvora za tri osumnjičene osobe uhapšene u ovoj akciji, prenosi Klix.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Akcija je započeta 6. marta, a i danas se nastavljaju pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičena lica na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.