Policija Kosova: Napadnuto devet novinara, oštećeno vozilo i oprema

232323
Policija Kosova je potvrdila da je tokom dana u Leposaviću napadnuto devet novinara kosovskih medija, koji su na službenoj dužnosti izvještavali o dešavanjima u ovom dijelu zemlje.

 

Neki od njih su, kako je saopšteno iz policije, zadobili i razne tjelesne povrede, te im je ukazana ljekarska pomoć.

"Danas, 16.06.2023. godine, u blizini općine Leposavić, službeno vozilo koje je pratilo ministra Ministarstva uprave lokalne samouprave RKS je napadnuto od strane osumnjičenih lica, koja su bila na izlazu općine Leposavić, pošto je bio na službenoj dužnosti u općini“, navodi se u saopštenju.

Naglasili su i da nedaleko od ove općine neko je bacio nepoznatu napravu za koju se sumnjalo da je bomba.

"U okolini općine Leposavić, pojedinac/kriminalna grupa je bacila napravu, za koju se sumnjalo da je bomba, a brutalno je napadnuto nekoliko novinara raznih medija na Kosovu. Prema dosadašnjim saznanjima, radi se o devet napadnutih novinara koji su bili na službenoj dužnosti prateći dešavanja u blizini općine Leposavić, gdje su neki od njih, osim zabrinutosti, zadobili i razne tjelesne povrede te im je ukazana ljekarska pomoć", navodi se.

Policija je saopštila da je pored fizičkih napada i nasilja nad novinarima oštećena i razna oprema za snimanje, od kojih je jednom oduzeta službena kamera medija, dok je drugom otet mobilni telefon.

"Ometanje novinara u vršenju dužnosti, narušavanje slobode izražavanja, sprječavanje odraza stvarne situacije, fizički napadi, kao i oštećenje vozila i službene opreme su krivične radnje koje će istraživati ​​policija Kosova. U saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima pokrenuti su slučajevi napada na službena lica, uništavanja ili oštećenja imovine i tjelesnih povreda", saopšteno je.

 

Foto : Facebook