Policija ne može natjerati migrante da nose maske

asd
Otežavajuća okolnost je što nemaju lične dokumente, kaže Mirza Hadžiabdić

Dok građani Kantona Sarajevo plaćaju kazne od 500 do 1.500 KM, migrante niko ne može natjerati da nose maske. Nemaju identifikacione dokumente i, osim sigurnosne, predstavljaju i epidemiološku prijetnju. Njih skoro 2.000 nalazi se u privremenim prihvatnim centrima u Kantonu Sarajevo.

Nema ovlaštenja

Iz MUP-a KS su nam rekli da su njihove mogućnosti ograničene, nemaju mehanizme kojima bi natjerali migrante da poštuju zakone.

Grupe migranata u vozilima javnog prijevoza bez zaštitnih maski su prizori koji građane Kantona Sarajevo svakodnevno uznemiruju.

- Strašno, uđu u tramvaj i nijedan nema masku. Kako za nas zakon važi, a za njih ne važi? Zna li iko koliko ih je zaraženih, jer svi mi, koji koristimo javni prijevoz, u opasnosti smo da nam prenesu virus - kazao nam je jedan Sarajlija.

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, rekao nam je da policajci opominju migrante da koriste maske, ali tu njihova ovlaštenja prestaju.

Osim molbe i usmenog upozorenja, ne mogu ništa više uraditi.

- Prekršajne sankcije nema, a otežavajuća okolnost je da nemaju lične dokumente. Jer, prema toj osnovi, Sud vodi prekršajni postupak - kazao nam je Hadžiabdić.

Izmjene zakona

Glavni inspektor u Upravi policije MUP-a KS Džafer Hrvat kaže da je policija detektirala ovaj problem te da poduzimaju aktivnosti na njegovom rješavanju.

- Naredba kojom se nalaže nošenje zaštitnih maski odnosi se i na migrante, ali se ona realizira s poteškoćama jer niko od njih nema lične dokumente kod sebe. Uočili smo problem i inicirali izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBiH - navodi Hrvat.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, objašnjava on, primat ne bi bio na sredstvima za identifikaciju, poput lične karte, vozačke dozvole ili pasoša, a to bi omogućilo sankcioniranje migranata koji se kreću na teritoriji BiH bez identifikacionih dokumenata. 

U Kantonu Sarajevo bilo 30 pozitivnih slučajeva

- U prihvatnim centrima u Blažuju i Ušivku od početka pandemije registrirano je 30 migranata pozitivnih na koronavirus. U centrima trenutno nema aktivnih slučajeva - kazala nam je Ilarija Bašić, PR Danskog vijeća za izbjeglice.