Policija neće dozvoliti prijem novih migranata u Miral i Biru?

Bliži se prvi septembar, rok do kada se Ministarstvu sigurnosti BiH moraju dostaviti prijedlozi lokalnih i kantonalnih zajednica o lokacijama gdje bi se eventualno formirali privremeni prihvatni centri za smještaj nelegalih migranata i izbjeglica. Taj rok je dogovoren početkom ljeta u Briselu, a osim što je Vlada USK-a obnovila prijedlog da u Kantonu 1 ta lokacija budu hale u Medenom polju kraj Bosanskog Petrovca, za sada kako saznajemo, niko drugi nije se izjasnio po ovom pitanju.

Bliži se zima, kamp na Vučjaku nema nikakve uslove za smještaj ljudi, kaže Nermin Kljajić, ministar MUP-a USK-a, te dodaje da Operativna grupa za nadzor nad migrantskom krizom  i dalje ostaje kod prijedloga da Medeno polje bude novi prihvatni centar u USK-a.

 „Ukoliko ipak Medeno polje ne bude prihvaćeno iz bilo kojih razloga, mi ćemo morati poduzeti mjere kako bismo održali sigurnost u USK-a. To znači da ćemo postaviti policijske patrole oko migrantskih centara Miral i Bira i zabraniti ulazak svim migrantima i izbjeglicama koji nisu registrovani“ dodje Kljajić.

Podsjetimo, prema planu Vlade i Operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom USK-a, u hale u Medenom polju bili bi izmješteni nelegalni migranti i izbjeglice koji trenutno borave u Biri i Miralu, a ti centri bi bili zatvoreni. Pored njih, ljudi sa Vučjaka bi također bili premješteni u Medeno polje, te bi i ovaj improvizirani kamp na nekadašnjoj bihaćkoj deponiji smeća bio zatvoren.

Kako saznajemo, Crveni križ Grada Bihaća, čiji se volonteri i uposlenici isključivo brinu o potrebama migranata i izbjeglica smještenih na Vučjaku je na koljenima. “Isključivo ih mi, uz povremene donacije građana Bihaća, hranimo, oblačimo, brinemo o higijenskim potrebama, a novac ne dobijamo ni od koga. Teško ćemo još dugo moći ovako“-kaže nam jedan od volontera CK.

Uz već poznate stavove člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Odbora za zaštitu Srba u FBiH, Općinskog vijeća Bosanski Petrovac, kao i prijetnje malobrojnih žitelja Medenog Polja da će odseliti iz ovog gradića, migrantska, odnosno humanitarna kriza u Krajini, postala je prvenstveno dnevno politička, te plodno tlo za prepucavanje državnih zvaničnika, ali isključivo na teritoriji Unsko-sanskog kantona.

Image