Policija u Kozarcu obavila razgovor sa imamom Mahićem

kozarac
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jutros su obavili razgovor s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amir-ef. Mahićem u vezi sa spornim dijelovima hutbe koju je održao 27. januara ove godine. Razgovor je obavljen u Kozarcu, a ne u prostorijama prijedorske policije kako je ranije bilo najavljeno.

Razgovor je obavljen u prisustvu advokata kojeg je angažovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice Mensura Karadže.

Uz hafiza Mahića od jutros su i njegove kolege, predstavnici Udruženja ilmijje Islamske zajednice.

Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović posjetio je u nedjelju hafiza Mahića u Kozarcu, koji ga je informisao o ovom slučaju.

Reisul-ulema je ovom prilikom kazao da je “imam vršio misiju i jasno priznao svoju pogrešku”.

“To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih također očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promovišu i za koje kažu da se zalažu”, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Također, imam Mahić se izvinio prošle sedmice na hutbi na džumi.

“Moja namjera nije bila povrijediti ničija vjerska osjećanja, posebno mojih prijatelja i komšija, sveštenstva i pripadnika pravoslavne crkve. U nekim zaključcima sam očito bio preoštar i zbog toga ako su moje riječi bilo koga uznemirile ili povrijedile, koristim ovu priliku da uputim iskreno javno izvinjenje. Izražavam svoje kajanje zbog toga. Želja mi je bila ukazati na prisutni fenomen zloupotrebe i instrumentalizacije vjere u nečasne svrhe i kakve posljedice u društvu nastaju kada vjera postane sredstvo manipulacije i ideološke zloupotrebe”, kazao je, između ostalog, imam Mahić.

Podsjetimo, imam Mahić je na jednoj od hutbi govorio neprimjereno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom Savi, rekavši, između ostalog da je on začetnik fašizma.